Granični spor: Slovenija i Hrvatska na arbitražnom sudu u lipnju

Foto: Hina

USMENA rasprava u arbitražnom postupku pred haškim Stalnim arbitražnim sudom o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu održat će se od 2. do 13. lipnja, objavila je u srijedu slovenska novinska agencija STA pošto su obje zemlje dostavile svoje odgovore na protumemorijale suprotne strane i time je završena pismena raprava.

Agencija se pozvala na izjavu za medije Simone Drenik, slovenske zastupnice pred Sudom, koja je rekla kako se slovenski odgovor odnosi na stvarna pitanja, sporne činjenice i dodatne dokumente koje je Hrvatska predložila u svojem protumemorijalu.

Glasnogovornica hrvatskoga ministarstva vanjskih poslova kaže kako "datume i termine određuje arbitražni sud", na čijoj internetskoj stranici još nema objave datuma početka usmene rasprave.

Hrvatska i Slovenija svoju su izvornu argumentaciju o toku granice dostavile sudu i međusobno ih razmijenile 11. veljače 2013., a devet mjeseci poslije, 11. studenoga dostavile su i protumemorijale, odgovore na argumente suprotne strane. Hrvatski je imao 3600, a slovenski 5200 stranica. Treća faza pismene rasprave nije izvorno bila predviđena, ali je sud dopustio još jedan krug odgovora kojem je u srijedu istekao krajnji rok.

Presuda se očekuje u drugom dijelu 2015., odluka je obvezujuća, a obje su strane više puta izražavale optimizam da će sud presuditi u njihovu korist. Po arbitražnom sporazumu, sud će odlučivati o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

Argumentacija dviju strana za javnost je ostala tajna. Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zatražio je nedavno da usmena rasprava na arbitražnom sudu o graničnom prijeporu s Hrvatskom bude otvorena za javnost, ali to Hrvatska nije prihvatila.

Po arbitražnom sporazumu postupak je tajan i vodi se na engleskome, a da bi se udovoljilo slovenskom zahtjevu, trebalo bi mijenjati sporazum na isti način kako je i donesen, referendumom i ratifikacijom u parlamentu, objasnila je za hrvatski radio u srijedu hrvatska ministrica Vesna Pusić, a sve to pošto su obje strane predale memorijale i protumemorijale i neposredno pred početak usmene rasprave.

Arbitražni sud osnovan je na temelju arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009., a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu. Predsjednik suda je Gilbert Guillaume, a članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec. Hrvatsku pred arbitražnim sudom zastupaju Maja Seršić i Andreja Metelko-Zgombić, pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara