Grbin: Ustavni sud se šutnjom svrstao uz one koji referendumsko pitanje smatraju ustavnim

Grbin: Ustavni sud se šutnjom svrstao uz one koji referendumsko pitanje smatraju ustavnim

Foto: Hina

SDP-OV zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za Ustav Peđa Grbin ocijenio je večeras kako se Ustavni sud, svojom šutnjom spram referendumskog pitanja koje predlaže Građanska inicijativa "U ime obitelji", zapravo svrstao uz one koji takvo referendumsko pitanje smatraju ustavnim.

"Meni je doista žao što Ustavni sud kada je odlučio očitovati se o prijedlogu Odluke o raspisivanju referenduma nije niti jednom riječju spomenuo da li je pitanje ustavno, odnosno dopušteno ili nije. U osnovi, Ustavni sud se svojom šutnjom svrstao na stranu onih, odnosno svrstao se na snagu toga da se pitanje tretira kao ustavno. Ja se toplo nadam da Ustavni sud sluša ovu raspravu", rekao je Grbin u nastavku rasprave o prijedlogu raspisivanja referenduma.

HNS-ovac Jozo Radoš prozvao je Ustavni sud jer samoinicijativno nije dao ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja "Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?".

"Ustavni sud nije odlučilo dati svoj stav o tome, iznoseći međutim stavove o nekim drugim pitanjima, potpuno bez ikakvog traženja nadležnog tijela, odnosno Hrvatskog sabora", naglasio je Radoš. Mišljenja je kako bi stoga bilo logično da je bez zahtjeva Hrvatskog sabora Sud dao mišljenje i o referendumskom pitanju.

"U takvim okolnostima pomalo je groteskna situacija u kojoj se očekuje od Hrvatskog sabora da zatraži mišljenje toga tijela, bez obzira što to tijelo ima zadaću da samo prati provođenje svih onih procesa koji se Ustava tiču", poručio je HNS-ovac.

Zapitao se s kojim pravom Ustavni sud izmjene Ustava na temelju referendumske odluke stavlja u nadležnost saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I HDSSB-ov Josip Salapić složio se kako se Ustavni sud, kada se već uključio, trebao oglasiti i o referendumskom pitanju.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) ocijenila je kako se brak "degradirao" od silne težnje da se njegova definicija uzdigne na ustavnu razinu i stvori nova definicija. "Ako je brak samo zajednica muškarca i žene, pitam koje žene i kojega muškarca? Da li onih u krvnom srodstvu? Oca i kćeri, majke i sina? Oni ne smiju biti u krvom srodstvu i moraju brak zaključiti pred državom, Bogom ili narodom“, poručila je.

Po mišljenju njezina stranačkog kolege Marina Jurjevića,institucija braka je instrumentalizirana, a zajednicu ljubavi želi se pretvoriti u političku zajednicu. "Nemojte misliti da se sutra neće povesti referendum o primjerice pitanju razvoda, pobačaja ili pitanja dvojezičnosti koje je već najavljeno. Kako će se onda ponašati ovaj Sabor", zapitao se.

Ni poslijepodnevna rasprava, koja je potraja do večernjih sati, nije prošla bez međusobnih uvreda i prozivki vladajućih i oporbe.

Nakon što je SDP-ovac Grbin ustvrdio kako će osobno i dalje smatrati da se radi o homofobnoj i pogrešnoj inicijativi koju ne treba podržati, HDZ-ova Đurđica Sumrak je uzvratila kako se "jako zaigrao, ali nije pritom računao na narod".

"Narod može trpiti siromaštvo, no neće trpjeti da mu dirnete u njegove svetinje – obitelj, vjeru i njegovu Hrvatsku državu. A vi možete nas nazivati do milog imendana svog i ne znam čijeg da smo homofobni", poručila mu je Sumrak.

Podržao ju je njezin stranački kolega Josip Borić, rekavši kako je takvo razmišljanje vladajućih možda i uzrok zbog čega je tako puno ljudi podržalo referendum. "Nemojmo mi ljudima govoriti što da rade. Raspišimo referendum pa ćemo vidjeti što misle", kazao je Borić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara