Grci izlaze na drugi krug lokalnih izbora, građanima dosta štednje

Grci izlaze na drugi krug lokalnih izbora, građanima dosta štednje

Foto: FAH

USPOREDNO s izborima za Europski parlament, oko 9,8 milijuna Grka s pravom glasa u nedjelju je počelo glasati u drugome krugu lokalnih izbora što će biti važan ispit za program štednje koji provodi vlada.

Prvi krug lokalnih izbora 18. svibnja nije donio jasnog pobjednika, a najbolje pozicije za drugi zauzele su vladajuća Nova demokracija (desni centar) i Siriza te koalicija krajnje ljevice.

Osim 13 predsjednika regija (župana), Grci u nedjelju biraju i nekoliko stotina gradonačelnika. Samo jedan župan i 100 gradonačelnika bilo je izabrano u prvome krugu pošto su osvojili više od 50 posto glasova.

Lokalni izbori i izbori za Europski parlament ispit su za vladajuću veliku koaliciju konzervativaca i socijalista koja je oštrim rezovima, strogom štednjom i ustrajnom provedbom reformi nakon silnih godina uspjela zaustaviti strmoglavi gospodarski pad i stabilizirati stanje u zemlji, ali je do kraja iscrpila i obeshrabrila grčko društvo.

Polarizacija biračkog tijela


Upravo to iscrpljivanje adut je na koji računa Siriza, koja se oštro protivi politici štednje. Stoga se očekuje krajnja polarizacija biračkoga tijela između onih koji prihvaćaju politiku sadašnje vlade i onih koji joj se odlučno protive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kandidati Nove demokracije (ND) premijera Antonisa Samarasa ušli su u drugi krug u 11 od 13 grčkih administrativnih regija, od kojih u osam vode. No, Samarisu je bolno što su njegovi kandidati ostali ispod crte u Atici, regiji u kojoj živi trećina grčkog stanovništva, te u glavnome gradu Ateni prvi put nakon nekoliko desetljeća.

U Ateni i Atici zato se u drugome krugu kandidati Sirize bore s neovisnim kandidatima.

Krajnja ljevica Aleksisa Ciprasa u drugom krugu ima svoje kandidate u pet regija.

Cipras, kandidat ujedinjene europske ljevice za predsjednika Europske komisije, još više glasova očekuje na usporednim europskim izborima uoči kojih vodi u anketama. Pobijedi li Siriza na izborima za Europski parlament s velikom razlikom, vladajuća koalicija, koja u nacionalnom parlamentu ima većinu od samo dva mjesta, mogla bi zaključiti da nema puni legitimitet i raspisati prijevremene izbore.

Grčke lokalne izbore obilježila je nezapamćena brojnost kandidata i na lokalnim (40 tisuća kandidata) i na europskim izborima (1300), koju je omogućila promjena izbornog zakona prošlog mjeseca tako da stranke na svojim listama mogu istaknuti 50 posto više kandidata nego dosad.

Birališta se zatvaraju u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nezadovoljni tradicionalnim političkim strankama i šestogodišnjom recesijom, tisuće nezavisnih kandidata, od kojih su mnogi mlađi od 30 godina, odlučili su iskoristiti priliku i pokušati utjecati na svoju budućnost i budućnost Grčke kroz vlastiti politički angažman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara