Grčić poduzetnicima: Od vas tražimo samo 2 milijarde više u investicijama ove godine! A bojim se da je to neostvarivo.

Grčić poduzetnicima: Od vas tražimo samo 2 milijarde više u investicijama ove godine! A bojim se da je to neostvarivo.

Foto: Tom Dubravec/Cropix

U SPLITU je počela turneja petorice ministara predvođenih potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem pod nazivom Proinvest. Mjere, koje Vlada poduzima u pokretanju investicijskog ciklusa i restrukturiranju gospodarstva, do kraja travnja ministri kane predstaviti u Osijeku, Varaždinu, Rijeci i Zagrebu.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuo je da se Vlada nosi s velikim problemima, poput 75 milijardi javnog duga.

"Pogledajte što se događa. Javni dug je u tri i pol, četiri godine porastao sa 100 na 175 milijardi kuna. Dug države je gotovo udvostručen. To je uzrok svih problema danas u državi - i održivosti javnih financija i te muke s kojom se muči ova Vlada i naš kolega, ministar financija Slavko Linić. Znači, to je 4,5 do 5 milijardi kuna godišnje većih izdataka. Samo za uvećane kamate na rast javnog duga godišnje treba naći 5 milijardi kuna u proračunu. To je situacija s kojom se mi suočavamo", rekao je Grčić koji dodaje da Vlada ima plan za rješenje ovog problema iako ih opozicija optužuje da ne znaju što rade.

"Strategija je bazirana na tri ključna cilja. Jedan je gospodarski rast. Drugi, koji vodi prema tome, je fiskalna konsolidacija, a treći su strukturne reforme. To su tri stupa politike ove Vlade od kojih ne odstupamo ni milimetra", kaže Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednik Vlade je istaknuo kako su programi koje provode HAMAG, HBOR kao i Poduzetnički impuls, pokretači u dobrom pravcu.

"Ona naša prva, dosta optimistična projekcija, tražila je rast investicija za 11% ili negdje oko 9 milijardi kuna. To što u ovom trenutku izgleda jako optimistično, to je tek vraćanje na 2010., drugu veliku kriznu godinu. To nije ništa spektakularno, to vam hoću reći. S malo truda, malo muke, i javni i privatni sektor mogu to dignuti do te razine. Mogu. To nije ništa nerealno, vjerujte mi", poručio je Grčić.

Međutim, Vladi je potrebna pomoć malih poduzetnika od kojih Grčić očekuje 2 milijarde kuna investicija.

"Trebamo odlučnost i hrabrost poduzetničkog privatnog sektora. Mi ćemo pomoći koliko možemo sa svim programima o kojima govorimo. U strukturi investicija mi smo s privatnicima računali jako malo. Mi smo tu najprije unijeli državu, javna poduzeća, a od vas tražimo samo 2 milijarde kune većih investicija nego u prošloj godini. Ja se bojim da će investicije privatnog sektora ove godine pasti. Toga se ja bojim", obratio se Grčić okupljenim poduzetnicima u Splitu.

S ovim programima i poticanjima kao i investicijama, Vlada se može vratiti u vrijeme od 2010. godine kada je kriza i počela, ali rješenje ove situacije nije na vidiku, kaže Grčić. Naime, prema Grčićevim riječima treba proći vrijeme od 7 godina kako bi se izašlo iz ove krize s obzirom na to da Hrvatska kasni nekoliko godina za EU. Kriza se ne može riješiti u jednom danu, ali Vlada radi kako bi što prije došla do kvalitetnih rješenja, poručio je Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara