Grčka: Sutra će se pokazati koje zemlje eurozone ne žele rješenje

Grčka: Sutra će se pokazati koje zemlje eurozone ne žele rješenje

Foto: FAH

GRČKA vlada danas je ocijenila da će sastanak ministara financija eurozone sutra u Bruxellesu "dati uvid u to tko želi, a tko ne želi rješenje", nakon što je Njemačka odbila zahtjev Atene za produljenjem dogovora o europskom zajmu.

U priopćenju što ga je objavila vlada kao reakciju na izjavu njemačkog ministarstva financija Grčka ocjenjuje da će u petak "Eurogrupa imati dvije opcije - prihvatiti ili odbaciti grčki zahtjev. To će pokazati tko želi, a tko ne želi rješenje".

Njemačko ministarstvo financija ocijenilo je da zahtjev Atene za produljenjem pomoći nije "stvarno rješenje" i "ne odgovara kriterijima" koje je donijela eurozona, dok ga je Europska komisija ocijenila "pozitivnim signalom" koji "otvara put prema kompromisu".

Grčka je jutros zatražila šestomjesečno produljenje ugovora o zajmu u kojemu je istaknuta jasna razlika između ugovora o zajmu i programa financijske pomoći.

Međunarodni program pomoći Grčkoj istječe 28. veljače, a praćen je strogim mjerama štednje, koje grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa više ne želi. Cipras želi prijelaznim aranžmanom pokriti financijske potrebe zemlje, koja bi uskoro mogla ostati bez novca, dok ne pripremi cjelovit program reformi za gospodarski oporavak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara