Grčki F-16 eksplodirao u španjolskoj vojnoj bazi, poginulo 10 ljudi

Grčki F-16 eksplodirao u španjolskoj vojnoj bazi, poginulo 10 ljudi

Foto: Hina

ŠPANJOLSKO ministarstvo obrane javlja da se grčki višenamjenski lovac F-16 zaletio u hangar u vojnoj zračnoj bazi Albacete gdje je sudjelovao u manevrima NATO-a. U nesreći je poginulo 10, a ozlijeđeno najmanje 13 ljudi. Stradalo je osam francuskih državljana i dva grčka.

"Čini se da su među poginulima dva grčka i osam francuskih državljana", rekao je Rajoy u izravnom obraćanju na privatnom televizijskom kanalu Telecinco.

Šef vlade je pojasnio da je te informacije dobio od ministra obrane Pedra Morenesa i dodao da ima mnogo ranjenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Spominje se 10 Francuza i 11 Talijana", precizirao je. Rajoy je rekao da će francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian i jedna predstavnica talijanske vlade u utorak otići u španjolsku bazu gdje se dogodila nesreća, nedaleko Albacete, jugoistočno od Madrida.

"Zrakoplov je sudjelujući u NATO-vom Programu taktičkog vodstva izvodio vježbu kad je uzlijećući izgubio snagu, udario u područje gdje stoje zrakoplovi i udario u više zrakoplova koji su bili ondje", priopćilo je ministarstvo.Na mjestu nesreće je velik broj vatrogasaca, hitne pomoći i tim NATO-a za izvanredne situacije koji procjenjuje višemilijunsku štetu na zrakoplovima. Prema pisanju Guardiana, većina poginulih su strani državljani.

Riječ je o drugoj nesreći u španjolskim zračnim bazama u relativno kratkom roku. Jedan lovac-bombarder je eksplodirao u lipnju 2014. godine ubrzo nakon polijetanja iz vojne baze Morón de la Frontera na jugu zemlje i odnio život pilota.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara