Grčkoj treba referendum o reformama: Podrška građana pomogla bi Ciprasu da odustane od predizbornih obećanja

Grčkoj treba referendum o reformama: Podrška građana pomogla bi Ciprasu da odustane od predizbornih obećanja

Foto: Hina

NJEMAČKA koja je glavni vjerovnik Grčke, predložila je toj zemlji održavanje referenduma o ekonomskim reformama na kojima inzistiraju kreditori, ali predstavnici najzaduženije zemlje EU, za sada, odbacuju tu mogućnost jer bi glasanje odgodilo prijeko potrebnu financijsku pomoć.

Grčka je ponovno izbjegla bankrot, plativši 750 milijuna eura Međunarodnom monetarnom fondu, dan ranije nego što je trebala, ali je ministar financija Yanis Varoufakis rekao da je njegova zemlja i kritičnoj situaciji što se tiče likvidnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministri financija eurozone pozdravili su određeni pomak u pregovorima između Atene, MMF-a i Europske komisije o reformama koje bi Grčka trebala provesti kako bi zauzvrat dobila financijsku pomoć, ali je pred njima, kako kažu, i dalje veliki posao.

Pregovaračke strane i dalje se ne mogu dogovoriti o smanjenju mirovina, reformi tržišta rada, odnosno lakšem otpuštanju i još većoj proračunskoj disciplini.

Članice eurozone ranije su se protivile referendumu o reformama, jer su smatrale da bi to bio gubitak vremena, a osim toga da bi se njime mogla stabilizirati financijska tržišta i banke.

Referendum bi mogao pomoći premijeru Aleksisu Ciprasu da se distancira od svojih predizbornih obećanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara