Grubišić: Samo za pregled prskalica i jedan tečaj poljoprivrednicima će uzeti 150 milijuna kuna

Foto: Hina

OKO 150 milijuna kuna, iznos je koji će se 'uzeti' hrvatskim poljoprivrednicima samo za pregled prskalica i za tečaj za upotrebu pesticida, upozorio je danas u Hrvatskom saboru HDSSB-ov zastupnik Boro Grubišić.

Grubišić ne spori da su te mjere potrebne, no pita može li država ikako pomoći seljacima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, s obzirom na to da je selo osiromašilo, te da "vilajet namete" više ne može izdržati.

Grubišić: Selo postalo socijalni slučaj

HDSSB-ov zastupnik ta je upozorenja iznio nakon stanke, koju je tražio kako bi skrenuo pozornost na teško stanje u poljoprivredi i na mjere resornog Ministarstva koje "kruže" selom koje je postalo socijalni slučaj.

Slavonskim selima, kaže, kruži dopis koji od 1. listopada najavljuje pregled traktorskih prskalica, a za pregled najmanje treba dati 580 kuna. Doda li se tome i tečaj za upotrebu pesticida, koji traje 15 sati i košta 600 kuna, dolazi se do iznosa od 1.200 kuna, izračunao je Grubišić i zatražio da se pomogne selu.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker upitao je jesu li aktualne (ne)prilike u domaćoj poljoprivredi slučajne ili su posljedica toga što netko nije prepoznao što Hrvatskoj treba kod ulaska u EU. "Rekao bih ovo drugo", rekao je Šuker i naveo da je samo u mljekarstvu pad proizvodnje u prošloj godini bio sto milijuna litara.

Kotlovi za rakiju bitniji nego pomoć poljoprivrednicima

Činjenica je da su subvencije u poljoprivredi u 2014. godini, u odnosu na prošlu, manje za 16 posto, pa je pitanje je li hrvatski seljak s takvim subvencijama mogao konkurirati svojim europskim kolegama, upitao je Šuker.

Sve to, kaže, govori da se netko nije želio baviti problemima poljoprivrednika, da je bitnije bilo popisati kotlove za rakiju, nego pomoći poljoprivrednicima.

Izvješće o radu DORH-a: Lani manje prijavljenih kaznenih djela

U Saboru se raspravlja o Izvješću o radu DORH-a u 2013. Prošle godine pao je broj prijavljenih kaznenih djela i to za čak 17 posto.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan kaže da je veliki pad posljedica činjenice što su neka djela dekriminalizirana, poput uživanja u marihuani. Cvitan je naglasio da se povećao obim posla DORH-a, a da su sredstva ostala ista kao i da je teško naći kandidate za neka radna mjesta jer su slabo plaćena.

"Rad, posebno u državnim odvjetništvima u Zagrebu, u općinskom i županijskom USKOK-u, neću govoriti, je svaki dan u tjednu, subotom, nedjeljom, 12, 16 sati dnevno. Ljudi se razbolijevaju. I osim toga, činjenica je da, kada pogledamo državna odvjetništva, jedino iz državnih odvjetništava u Zagrebu odlaze državni odvjetnici, jer traže bolji posao, komotniji, bolje plaćeni posao."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara