Grubišić pozvao Vladu da donese rješenje o Imunološkom zavodu

Grubišić pozvao Vladu da donese rješenje o Imunološkom zavodu

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić pozvao je u petak Vladu da donese konačno rješenje o vlasništvu Visie Croatice kao jedinog i glavnog ulagača u Imunološki zavod, a Hrvatsku agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) da izvrši žurni nadzor koji je zatražio Imunološki, kako bi se izdalo rješenje za dalju proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva te krvnih pripravaka.

"Unatoč svih ispunjenih uvjeta i uplati 15.000 ljudi i tvrtki koji su na račun Visie Croatice za kupovinu Imunološkog, nema još odgovora", naglasio je Grubišić na sjednici Hrvatskog sabora.

Podsjetio je da je Imunološki zavod uputio dopis HALMED-u kojim ih je pozvao da dođu u nadzor.

"Na žalost, iz HALMED-a će u nadzor doći oko Svetog Ante, u prvoj polovici lipnja. Onda treba čekati mjesec dana dok donesu odobrenje ili ne - i to će doći u vrijeme godišnjih odmora, a to je kasno", poručio je Grubišić.

HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker ocijenio je da je Imunološki zavod sinonim načina na koji radi aktualna Vlada.

"Ako su institucije Vlade dale zeleno svjetlo za budućnost Imunološkog, zašto Vlada onda to politički nije izvršila", upitao je.

Šuker ističe kako je uvjeren da Vlada Imunološki "čuva za nekog ili, pak, nema političke hrabrosti donijeti neke odluke". Ministar zdravlja svakodnevno je pun hvalospjeva o reformi zdravstva, ali Imunološki se u tim reformama ne spominje, dodao je.

"Spremni smo davati jamstva za neke privatne banke po privatnim linijama i ulaziti u projekte koje ne znamo kako će završiti te to platiti novcem poreznih obveznika, dok za projekt za koji su hrvatski građani zainteresirani Vlada nije spremna izdvojiti novce", prozvao je Šuker vladajuću koaliciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvjeren je, kaže, da će kada se približe izbori, Vlada već naći neko populističko rješenje.

"Visia Croatica" traži da Vlada hitno donese odluku o Imunološkom zavodu

Predstavnici inicijative za spas Imunološkog zavoda "Visia Croatica" zatražili su u petak pred Banskim dvorima da Vlada hitno donese konačnu odluku i omogući im preuzimanje Imunološkog zavoda.

Na konferenciji za novinare simbolično nazvanoj "Podne i pet", "Visiu Croaticu" su podržali predstavnici nevladinih i braniteljskih udruga, koji su istaknuli važnost brze Vladine odluke kako bi se spasio Imunološki zavod.

Hrvoje Mazija, član Akademije medicinskih znanosti, izjavio je kako je hrvatski narod jasno izrazio želju za spasom Imunološkog, pa stoga čudi što Vlada ni nakon 40 dana nije donijela nikakvu odluku o tome.

Na upit novinara o potrebnim ulaganjima od 100 milijuna kuna u Imunološki, kako bi se nastavila proizvodnja i dobile potrebne dozvole, Mazija je ustvrdio kako je to u ovom trenutku nebitna stvar.

"Kada nam Vlada kaže 'Da' vidjet ćete kojom će se brzinom skupiti dovoljno novaca, ne samo za opstanak već i razvoj Imunološkog", poručio je Mazija.

Jedan od čelnika inicijative Đuro Lubura rekao je da postoje ozbiljni ulagači koji su spremni uložiti novac u Imunološki, no prvenstveni cilj je oko ideje okupiti što više građana, jer je to jedini jamac da Imunološki nikada neće dospjeti u ruke pojedinca.

Podsjetio je kako je Državni ured za upravljanje državnom imovinom potvrdio da je "Visia Croatica" ispunila sve uvjete, pa je sada stvar na politici. "Pozivamo politiku da donese bilo kakvu odluku o Imunološkom", rekao je Lubura.

Najavio je da će Imunološkim zavodom upravljati stručnjaci, odabrani putem javnog natječaja, te izvijestio da ih je do sada podržalo oko 30.000 građana s uplatama od nekih pet milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara