Guverner Belka: Poljaci nemaju namjeru ući u eurozonu dok ona gori

Guverner Belka: Poljaci nemaju namjeru ući u eurozonu dok ona gori

Foto: Hina

POLJACI nemaju nikakvu namjeru ući u eurozonu dok je ona u opasnosti da "izgori", rekao je u intervjuu za britanski Telegraph bivši premijer i aktualni guverner poljske središnje banke Marek Belka.  

"Ne treba juriti dok još uvijek ima dima iz kuće koja je gorjela. Jednostavno nije sigurno to učiniti. Dok god eurozona ima problema s dijelom svojih članica, ne očekujte naš entuzijazam oko pridruživanja."

Guverner je rekao da Poljska, usprkos obavezi preuzimanja eura, nema namjeru postati članicom eurozone još dugo godina i da će interes dalje slabiti ukoliko se politika nastavi primicati desničarskim svjetonazorima.

Belka, koji je svojedobno bio i šef europske divizije Međunarodnog monetarnog fonda, kaže da u eurozoni postoji rizik od "opakog ciklusa" u kojem fiskalna integracija postaje sve teža zbog različitih stajališta o mjerama štednje i strukturnim reformama.

"Dok god postoje razlike ili onoliko dugo koliko potraju problemi u pojedinim zemljama, toliko ćemo teže izgraditi čvrste temelje istinske fiskalne unije u eurozoni. Stoga je to pomalo opak ciklus," kaže Belka uz ocjenu da se monetarna unija s centralnim upravljanjem mora uspostaviti "unutar generacije" kako bi se spriječila postojana kriza.

Guverner se u razgovoru priklonio ekonomskim krugovima koji tvrde da je otpis dijela duga nužan za oporavak Grčke. "Ja mislim da se postigao privremeni predah, ali ne i riješenje. Pravi problem Grčke je kako oživjeti rast. Bez održivog rasta Grčka će povremeno padati u probleme". 

Belka je uputio i snažno upozorenje na globalnoj razini, rekavši da svijetu nestaje municije za borbu protiv sljedeće financijske krize.

"Mi nemamo opciju smanjivanja kamata. Puno manje zemalja ima fiskalni prostor za intervenciju, stoga smo manje pripremljeni".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara