Guverneru Vujčiću nagrada za europski govor godine: I to za onaj u kojemu je kritizirao Vladu!

Guverneru Vujčiću nagrada za europski govor godine: I to za onaj u kojemu je kritizirao Vladu!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić dobio je nagradu za europski govor godine. Europski pokret Hrvatska nagradu mu je dodijelio za njegov prvi guvernerski javni nastup u kojem je kritizirao Vladu.

Gotovo ništa nije učinjeno na pronalaženju novog modela rasta, gospodarski rast donijet će privatne, ne državne investicije, populističke mjere poput devalvacije tečaja kune neće nas izvući iz krize, Vlada mora smanjiti javnu potrošnju, a ne povećavati porezno opterećenje. Sve to izgovorio je guverner Boris Vujčić na kraju listopada prošle godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, u svom prvom guvernerskom govoru.

"I kad sam ga jutros pročitao ponovo, nemam što dodati niti oduzeti. Znači, osam mjeseci nakon, mogao bih ga ponoviti, što, naravno, neću učiniti", rekao je Vujčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjesto programatskog nastupa i kritike ekonomske politike vladajućih, današnji guvernerov nastup bio je prigodničarski. Poručio je tako da je Hrvatska još 2004. bila ekonomski spremna za Europsku uniju, da je Unija bez obzira na krizu uspješan projekt jer je omogućio više stope rasta i približavanje u standardu zemalja članica, te da ulazak u EU za Hrvatsku ne znači oslobođenje pritiska reformi, jer će pritisci dolaziti iz institucionalnih procedura i tržišta.

Novinarima nije htio komentirati presudu protiv banaka u korist Udruge Franak, ali se još jednom zauzeo za uvođenje eura, rekavši da je Hrvatska de facto eurizirana jer je većina štednje u eurima, a i banke daju većinu kredita u stranoj valuti, što stvara visok tečajni rizik koji se može eliminirati samo uvođenjem eura.

"Što prije se to napravi, to bolje i to prije će kamatne stope moći padati jer je tečajni rizik odnosno ovaj kreditni rizik koji se uključuje nakon prebacivanja tečajnog rizika na zajmoprimca, uključen uvijek u cijenu kredita. I zbog toga je za Hrvatsku vrlo bitno da što prije može uvesti euro", zaključio je guverner HNB-a.

No, svjestan je guverner, uvođenje eura ne ide preko noći. Proces u kojem Hrvatska treba pokazati da je zadovoljila tzv. mastriške kriterije za ulazak u eurozonu potrajat će nekoliko godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara