HBK: Crkvene ustanove poštuju zakone koji se odnose na gospodarsku djelatnost i plaćaju porez

Foto: zadarskanadbiskupija.hr

PREDSJEDNIK Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić, istaknuo je kako je Crkva i do sada poštivala zakone koji se odnose na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova i plaćala porez, a da, sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom, određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

Vezano za Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, kojeg je Vlada jučer prihvatila i uputila ga u saborsku proceduru, predsjednik HBK mons. Puljić izjavio je za Hrvatski katolički radio kako je riječ o prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati te stoga u ovom trenutku želi načelno istaknuti nekoliko činjenica.

"Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova, podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske, i do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone, plaćale poreze", naglasio je mons. Puljić.

"Pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru"

Dodaje kako su se "propisi tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale, a tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru", kaže mons. Puljić.

Napominje kako "Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona, ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje, nego i na opće dobro".

"U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito, i tako pridonijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana 'Obliti privatorum publica curate' – 'zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima' ", zaključio je u izjavi za Hrvatski katolički radio predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, priopćeno je večeras iz Tiskovnog ureda HBK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara