HDZ bi prisilio građane da uz osnovno obavezno plaćaju i dopunsko zdravstveno osiguranje

HDZ bi prisilio građane da uz osnovno obavezno plaćaju i dopunsko zdravstveno osiguranje

Ilustracija: Arhiva

PREDSJEDNIK HDZ-ova Nacionalnog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić ocijenio je danas u Karlovcu da je masterplan Ministarstva zdravlja neutemeljen i neprovediv te je iznio HDZ-ov plan za održivo zdravstvo po kojem bi osnovno i dopunsko osiguranje bili obvezni za sve, a uvelo bi se i dodatno, privatno osiguranje kako bi se na godinu namaknulo još oko pet milijarda kuna koje zdravstvu nedostaju.

Masterplan je neutemeljen, neodrživ i neprovediv, a Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem toliko neozbiljan tim da bi se cijeli sustav javnog zdravstva pod njihovim vodstvom, zbog njihovih partikularnih interesa, mogao devastirati, rekao je Ćorušić na konferenciji za novinare u Karlovcu, održanoj danas nakon sastanka članova Županijskog odbora HDZ-a s predsjednikom Nacionalnog odbora te stranke.

Istaknuo je da je proračun za zdravstvo u odnosu na 2009. godinu, onu prije krize, kada je bio 24 milijarde kuna, sada manji za sedam milijarda kuna na godinu, a medicina je sve učinkovitija i skuplja. "Da bismo napravili realno održivi model, socijalno osjetljiv i pravedan, osigurat ćemo da najosjetljiviji slojevi društva... imaju besplatni temeljni paket zdravstvene zaštite, a da bi se nadoknadila razlika od nužnih četiri ili pet milijarda kuna, trebamo i dodatnu policu osiguranja", rekao je Ćorušić.

"Po tom planu obvezno i dopunsko osiguranje bilo bi obvezno za sve, a uvest će se i 'dodatno osiguranje' za širi paket usluga, da bi se godišnje namaklo još oko pet milijardi kuna. To će biti privatno osiguranje koje će se uvesti uz neki cenzus, npr. na plaće od 20.000 kuna bruto, a uplaćivat će se preko raznih osiguravateljnih kuća kao privatna polica zdravstvenog osiguranja. Bez tog izvora, slat ćemo i ubuduće nekog Linića da se godišnje zadužuje za zdravstvo", zaključio je Ćorušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima karlovačkog neurologa Ervina Jančića, aktualni masterplan ministra zdravlja Rajka Ostojića nije se imao snage obračunati s radom klinika u Zagrebu, nego samo s bolnicama na periferiji pa je tu smanjen broj postelja i stručnjaka.

Županijska skupština, podsjetio je Jančić, smatra da će se uz primjenu masterplana smanjiti dostupnost zdravstva pacijentima Karlovačke županije.

Na pitanje o odvajanju proračuna HZZO-a od proračuna ministarstva, Ćorušić je odgovorio da je prije dvije i pol godine predlagao izdvajanje dijelova HZZO-a iz državne riznice, ali sadašnji ministar Rajko Ostojić tu je ideju tada "iscipelario". Istaknuo je kako to izdvajanje, iako je oporba, otvoreno podupire.

Na novinarsko pitanje Anti Ćorušiću je li on HDZ-ov 'ministar zdravstva u sjeni', odgovorio je kako je on predsjednik Nacionalnog odbora za zdravstvo HDZ-a sa 69 uglednih članova i vrsnih doktora, a uopće nije važno tko će biti ministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara