HDZ se opet usprotivio dvojezičnosti u Vukovaru: Vlada se koristi svim mogućim sredstvima da dodatno iziritira svu hrvatsku javnost

Foto: Vlado Kos/Cropix

DANAS su se HDZ-ovci još jednom usprotivili ćiriličnim pločama u Vukovaru, čije su postavljanje omogućili propisi izglasani njihovom većinom, pa su objašnjavali novinarima što se od tada promijenilo.

Pravno uporište za protivljenje službenoj upotrebi ćirilice u Vukovaru, HDZ nalazi u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, istom onom iz kojeg Vlada crpi argument za postavljanje ploča s ćiriličnim nazivima. Najveća oporbena stranka poziva se, međutim, na 8. članak koji govori da se sva manjinska prava moraju tumačiti sa svrhom poštivanja nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima. 

"Događaji u Vukovaru pokazuju da ovaj uvjet zasigurno nije ispunjen, da se Vlada koristi svim mogućim sredstvima da dodatno iziritira svu hrvatsku javnost jer su izgleda baš svim osim gospodina Milanovića svjesni da ovaj način primjene zakona u Vukovaru protivan interesima svih", istaknuo je HDZ-ov saborski zastupnik Davorin Mlakar.

Isti je ustavni zakon s istim odredbama bio na snazi i 2009. godine, kada je vukovarsko Gradsko vijeće HDZ-ovom većinom glasova donijelo novi Statut Grada Vukovara u koji je uvrštena slobodna upotreba srpskog jezika i ćiriličnog pisma i u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se promijenilo u četiri godine, osim što je HDZ u državi izgubio vlast, pokušala je objasniti Josipa Rimac, članica stranačkog predsjedništva i gradonačelnica Knina: "Oni su Statutom definirali da mogu ukoliko žele. Nisam sigurna da su donošenjem Statuta to željeli. Statut su uskladili sa zakonom, ali vi imate jedinice lokalne samouprave koje su uskladile Statut i odredile se da imaju samo table na jednoj zgradi, ne na svim, ali to ne piše u Statutu da imate samo na jednoj zgradi, nego možete imati na svim ukoliko građani žele".

HDZ bi odluku prepustio vukovarskom Gradskom vijeću

A što građani žele ili ne žele, smatraju u HDZ-u, najbolje zna Gradsko vijeće kojemu bi prepustili odluku hoće li u Vukovaru biti dvojezične ploče ili ne. Za takvu odluku treba mijenjati gradski Statut, a to će se i početi činiti već na prvoj idućoj sjednici, prijedlogom da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata.

Nakon konstituirajuće sjednice prije tjedan dana, najavio je to Željko Pinjuh, tada još aktivni šef vukovarskog SDP-a, koji je za priklanjanje koaliciji HDZ-a i HSP-a dr Ante Starčević, nagrađen pozicijom predsjednika Gradskog vijeća.

Desna koalicija Vijeće je konstituirala iz trećeg pokušaja, bez SDP-a koji je odbio sudjelovati u farsi i odmah pokrenuo postupak isključivanja iz stranke šefa vukovarskog ogranka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara