HDZ traži ostavku Jakovine, Milanović odgovara: To je nerazjašnjeno

HDZ traži ostavku Jakovine, Milanović odgovara: To je nerazjašnjeno

Foto: Ronald Goršić/Cropix

MINISTAR poljoprivrede Tihomir Jakovina ne želi se više izjašnjavati o aferi sukob interesa. Jučer se oglasio samo priopćenjem, a za sva pitanja je nedostupan. Hoće li premijer povući neki potez da bi sankcionirao ministra u Banskim se dvorima ne može doznati.

Ministar Jakovina priznao je da nije poštivao Zakon. "Moj jedini propust je to što nisam Povjerenstvu dostavio ugovor o prijenosu upravljačkih prava za što se ispričavam", priopćio je Jakovina. No unatoč isprici, njegova pisma još nema u Povjerenstvu za sukob interesa. Predsjednik Mate Kačan za Media servis je rekao.

"Evo dosad nije došlo, ali ako ga je jutros poslao, onda će doći sutra, prekosutra",  rekao je Kačan.

Josipović o Jakovini: Svatko mora urediti odnose sukladno zakonu

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je slučaj ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji punih godinu dana Povjerenestvu za sukob interesa nije predao dokumenatciju o prebacivanju upravljačkih prava na odvjetničko društvo.

"Pa svatko, uključujući i ministre, mora urediti svoje odnose sukladno zakonu. Ja vjerujem da će to gospodin ministar učiniti", rekao je Josipović.

Milanović o Jakovini: To je nerazjašnjeno

Premijer Zoran Milanović komentirao je slučaj ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je kasnio s predajom dokumenata Povjerenstvu za sukob interesa o prebacivanju upravljačkih prava svoje tvrtke na odvjetničko društvo.

"Preko vikenda sam bio i na biciklu, ali i u brodogradnji, u mnogim drugim stvarima. To je nerazjašnjeno. Mene zanima je li tu bilo išta nemoralno ili kažnjivo, a ako je riječ o propustu to je sasvim druga stvar", rekao je Milanović.

HDZ traži ostavku Jakovine


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bilo bi moralno da ministar Jakovina sam ponudi ostavku. Ako to ne napravi, premijer bi ga trebao smijeniti", smatra HDZ-ov zastupnik Gordan Jandroković.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina našao se "na tapetu" nakon što je objavljeno da je vlasnik firme koja ima 150.000 kuna poreznog duga. Firma ministra poljoprivrede dužna je, između ostalog, i Hrvatskim vodama.

Jakovina, međutim, tvrdi da se ne radi o sukobu interesa. Kaže da je upravljanje firmom prepustio odvjetničkom uredu u trenutku kada je stupio na funkciju, te dodaje kako je njegova jedina greška što o tome nije izvijestio Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

Za HDZ-ovce, pak, nema dileme: Jakovina je u sukobu interesa i mora otići iz Vlade. Isto smatra i Dragutin Lesar, šef Hrvatskih laburista, koji ističe da je problem utoliko veći kada se uzme u obzir činjenica da Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa već godinu i pol dana ne funkcionira.

SDP-ovka Zgrebec: To je sukob interesa

No, čak i neki članovi SDP-a smatraju da je Jakovina u sukobu interesa. Jedna od njih je Dragica Zgrebec, koja u Saboru nije željela ulaziti u opširne komentare, ali rekla je kako smatra da se radi o sukobu interesa. Podsjetimo, Zgrebec je bila među kandidatima za ministricu poljoprivrede kada se sastavljala Vlada.

SDP-ovac Nenad Stazić ne misli da bi Jakovina trebao otići iz Vlade. Kaže da ministar nije osobno dužan Hrvatskim vodama, već je dužna njegova firma, "a to je velika razlika".

"Jakovina mora riješiti ovu situaciju. Bitno je samo hoće li ministar sve srediti po zakonu, kao što se od njega očekuje. Sve drugo bilo bi neprihvatljivo", kaže Stazić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara