HDZ zaprijetio premijeru: O Milanoviću ovise naši daljnji potezi u Saboru

HDZ zaprijetio premijeru: O Milanoviću ovise naši daljnji potezi u Saboru

Foto: FAH

POTPREDSJEDNIK saborskog Kluba zastupnika i član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković rekao je u srijedu kako je još prerano govoriti o načinu na koji će HDZ ubuduće djelovati u Hrvatskom saboru, jer to umnogome ovisi o reakciji premijera Zorana Milanovića na poziv novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o sazivanju tematske sjednice Vlade.

"Vidjet ćemo što će se događati i kakva će biti reakcija premijera Zorana Milanovića na poziv novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za sazivanjem tematske sjednice Vlade o gospodarskim pitanjima. O tome će umnogome ovisiti daljnji potezi HDZ-a", kazao je Jandrokovć Hini upitan da komentira medijske napise da će HDZ-ovi zastupnici u Saboru zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Još nije počelo proljetno zasjedanje Sabora pa je prerano govoriti o taktici i načinu na koji će HDZ djelovati u parlamentu, rekao je Jandroković.

Kolinda ne može pokrenuti izglasavanje nepovjerenja Vladi

Predsjednica po Ustavu može predložiti Vladi da održi sjednicu i razmotri određena pitanja, a na takvoj sjednici može i sama nazočiti te raspravljati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izglasavanje nepovjerenja Vladi, međutim, predsjednica Republike ne može pokrenuti. Po Ustavu, takvo što mogu zatražiti samo saborski zastupnici, i to najmanje petina njih.

Dođe li takav prijedlog u proceduru, Sabor ga je dužan raspraviti i o njemu glasovati u roku 30 dana. Nepovjerenje Vladi izglasava se kvalificiranom većinom, odnosno većinom glasova svih zastupnika.

Odbije li Sabor takav prijedlog, zastupnici koji su ga podnijeli u idućih šest mjeseci ne mogu na dnevni red postaviti isti prijedlog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara