HEP poručuje stanovnicima poplavljenih područja: Ne plaćajte račune za svibanj i lipanj

HEP poručuje stanovnicima poplavljenih područja: Ne plaćajte račune za svibanj i lipanj

Foto: Hina

HEP JE danas priopćio kako ne šalje račune za električnu energiju stanovnicima poplavljenih područja, te da kupcu iz Gunje nije poslan račun, već izvanredni obračun koji mu omogućuje povrat prethodno preplaćenog iznosa.

U HEP-u navode kako je Elektra Vinkovci donijela odluku o otpisu potraživanja od kupaca na poplavljenim područjima Vukovarsko-srijemske županije za mjesece svibanj i lipanj. Tako do rujna, kada je planiran sljedeći redovni obračun električne energije, Elektra Vinkovci neće provoditi nikakve postupke naplate dugovanja, a izvanredne će obračune raditi samo na zahtjev kupaca.

HEP još jednom poziva kupce da ne plaćaju račune (uplatnice) za svibanj i lipanj, koje su primili uz obračun u ožujku ove godine. Poziva ih i da službama Elektre Vinkovci prijave svaki eventualni slučaj koji bi bio u suprotnosti s odlukama i mjerama u odnosima s kupcima s poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije.

"Slučaj koji se spominje u medijima odnosi se na kupca kojemu je na temelju izvanrednog obračuna ustanovljen preplaćeni iznos u proteklom obračunskom razdoblju te mu obračun omogućuje da ostvari povrat preplaćenog iznosa", pojašnjavaju u HEP-u.

Podsjećaju kako se Elektra Vinkovci nakon proglašenja elementarne nepogode na području Vukovarsko-srijemske županije u svibnju uključila u sve aktivnosti zaštite ljudi i imovine na poplavljenom području, u koordinaciji sa Županijskim i Državnim stožerom za zaštitu i spašavanje.

"Primarna je zadaća vraćanje napona u 3.550 objekata isključenih iz mreže, koja je u poplavama pretrpjela značajna oštećenja. Napominjemo da šteta na elektrodistribucijskoj mreži i priključcima iznosi približno 12 milijuna kuna", kažu u HEP-u.

Radi što brže realizacije te zadaće, Elektra Vinkovci kontinuirano, prema zaprimljenim zahtjevima, općinama Gunja, Drenovci i Vrbanja uplaćuje namjenska donacijska sredstva za financiranje ispitivanja stanja električnih instalacija i nužnih sanacijskih radova u poplavljenim stambenim objektima na područjima tih općina, zaključuju u priopćenju.

Vlada donijela niz odluka za pomoć poplavljenim područjima u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vlada je donijela odluke oko obnove i saniranja posljedica katastrofe na području Vukovarsko srijemske županije.

Ministar branitelja Predrag Matić izvijestio je na koji će se način stambeno zbrinuti branitelji iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji, te o mogućnosti odgode otplate stambenog kredita do 31. prosinca 2015. godine, za što trebaju dostaviti zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike Milanka Opačić objasnila je kako će se zbrinuti stradalnici s poplavljenih područja - kaže da će dio biti smješten u preostalim kapacitetima hotela Borovo, a da je na pogođena područja stiglo i 40 stambenih kontejnera.

"Nastojimo ljude što više i što bliže smjestiti tamo gdje je obnova njihovih kuća, da u tome sudjeluju..."

Također, dio djelatnika Centra za socijalnu skrb smjestit će se u Gunju kako bi bili bliže samim korisnicima. Kad je riječ o komunalnim radovima i pomoći poslodavcima, osigurano je gotovo 13 milijuna kuna za zapošljavanje domicilnog stanovništva dok će se poslodavcima pomoći u plaćanju doprinosa za što je osigurano nešto više od 13 milijuna kuna.

Ministar zdravlja Siniša Varga izvijestio je pak o zaštiti zdravlja ljudi.

"Program predviđa dvije vrste mjere iz područja Ministarstva zdravlja. Prve mjere: zaštita pučanstva od zaraznih bolesti, tretiranje komaraca, monitoring vode, inspekcijski nadzor, sanitarne inspekcije, te dva: mjere obnove i uređenja opremanja uništenih zdravstvenih objekata."

Na poplavljenim će se područjima obnavljati i kulturna dobra te infrastruktura, ceste, a pomoći će se i u području obrazovanja. Resorni ministar Vedran Mornar.

"Ministarstvo je pripremilo šest mjera. Obuhvaćaju 250 studenata i 660 učenika osnovnih škola. Kod studenata, oni će dobiti pravo na posebnu stipendiju Ministarstva za akademske godine 2013./2014. i 2014./2015. , zatim pravo na izravan smještaj u studentske domove, pravo na lakši upis na studij i pravo na subvencionirane troškove studija. A što se tiče učenika, oni mogu ostvariti pravo na besplatnu učeničku prehranu u školama, oslobađaju se plaćanja upravnih i drugih pristojbi propisanih drugim zakonima..."

Građanima se također pruža i program pravne pomoći.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara