HGK: Nakon sedam godina, 2014. prva godina s padom prosječnog broja nezaposlenih

HGK: Nakon sedam godina, 2014. prva godina s padom prosječnog broja nezaposlenih

Foto: Shutterstock

ANALITIČARI Hrvatske gospodarske komore objavili su kako je prosječni broj nezaposlenih u Hrvatskoj u 2014. bio 4,9 posto niži od onoga u 2013. godini, čime je prošla godina postala prva sa zabilježenim padom nezaposlenosti od 2008. godine, prenosi HRT.

Ipak, to ne znači i ukupno poboljšanje stanja na tržištu rada, budući da su razine aktivnosti i zaposlenosti ostale lošije u odnosu na 2013. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analitičari upozoravaju kako je padu nezaposlenosti kumovala i promjena pri administriranju statusa nezaposlenih, zbog čega je došlo do značajnog broja ljudi koji su izbrisani iz evidencije.

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je u petak da je krajem prošle godine u Hrvatskoj bilo 316.763 nezaposlenih. Broj nezaposlenih u prosincu u odnosu na studeni povećan je za 1,4 posto, dok je na godišnjoj razini, u usporedbi s prosincem 2013., manji za 12,8 posto.

Sljedećih mjeseci u HGK-u očekuju nastavak mjesečnog rasta broja nezaposlenih, a prekid trenda prognozira se za ožujak, kada počinju zapošljavanja vezana uz pripremu turističke sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara