HGK: Rigorozne carinske kontrole u Rusiji i Srbiji onemogućit će zaobilaženje sankcija

Foto: FAH

JEDNOGODIŠNJE sankcije koje je Ruska Federacija uvela  kao odgovor na sankcije EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i drugih zemalja, zahvatile su i Hrvatsku, a očituju se u zabrani izvoza hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda u RF.

HGK je komentirao medijske navode o mogućnosti zaobilaženja sankcija Ruske Federacije za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Hrvatske preko Srbije, navodeći kako "iznošenje takvih objava dovodi hrvatske proizvođače u zabludu te u konačnici može nanijeti i veću štetu od samih sankcija", naglašavajući da takvi navodi mogu naštetiti i "hrvatskom gospodarstvu u cijelosti".

Iz Komore ističu kako je kod Ugovora o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, koji omogućuje povlašteni izvoz srpskih proizvoda u Rusiju, ključno to da se za "ostvarivanje preferencijalnih uvjeta izvoza u Rusiju isključivo gleda uvjet da roba ima podrijetlo iz Srbije".

Iz toga proizlazi da se "predmetni proizvodi mogu izvoziti iz Srbije u Rusku Federaciju  isključivo ako npr. hrvatske tvrtke imaju osnovanu ili osnuju tvrtku u Srbiji te proizvodnju navedenih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ili sirovina u većem omjeru izvode na teritoriju Srbije". HGK upozorava i kako "pakiranje, zamatanje, preslagivanje ili promjena ambalaže ni u kojem slučaju ne omogućuju dobivanje statusa proizvoda s podrijetlom".

HGK u svojem komentaru ističe i kako su ruske carinske službe već najavile puno strožu kontrolu kako bi se spriječile moguće malverzacije oko carinskih dokumenata, u kojima, između ostalog, mora biti navedena i zemlja porijekla robe. Isto pojačavanje kontrole može se očekivati i iz Srbije, osobito nakon nedavnog slučaja kada je jedan izvoznik iz Srbije na rusko tržište poslao meso koje je prethodno uvezao iz Španjolske i Hrvatske, a što je rezultiralo ruskim ograničenjem izvoznih kvota na meso iz Srbije, zaključuje u svojem priopćenju HGK

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara