HND: Nestanak Novog lista bio bi poraz hrvatskog novinarstva i javnosti

Screenshot: Novi list

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika.

"Zgroženi smo činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje, ne zato što je list ostao bez svojih čitatelja i prihoda, nego isključivo zbog ponašanja njegovog vlasnika, koji je odgovoran za prelijevanje novca i loše upravljanje tvrtkom, zbog čega je Novi list doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, a nedostaje sredstava i za repromaterijal neophodan za tiskanje lista", navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Odgovorne je pozvao da zaustave "neodgovornog vlasnika i time spriječe daljnje urušavanje Novog lista", jer bi nestanak tog dnevnika s medijske scene "bio bi poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini".

"Podržavamo odluku novinara, urednika i drugih zaposlenika Novoga lista koji su odgovorna državna tijela - policiju, državno odvjetništvo i nadzorne službe Hrvatske narodne banke - obavijestili o situaciji u kojoj se list našao, zbog sumnje u kršenje kolektivnog ugovora i druga kaznena djela. Zahtijevamo da policija i državno odvjetništvo što prije provjere zakonitost postupanja članova uprave Novog lista, Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka, koji nisu iskoristili zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, zbog čega je ugrožena solventnost tvrtke, a time i izlaženje Novog lista", navodi HND.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara