HND optužio Josipovića za "svjesnu manipulaciju" oko donacija Roberta Ježića

HND optužio Josipovića za "svjesnu manipulaciju" oko donacija Roberta Ježića

Foto: Hina

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je oštro osudilo izjavu bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića koji je pitanje povrata donacije, što ju je 2010. za svoju kampanju dobio od Roberta Ježića, doveo u vezu s plaćama novinara iz Novog lista.

HND podsjeća da je Josipović, gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića kada će vratiti Ježićevu donaciju kazao: "Onog trenutka kada pitate svoje kolege iz Novog lista da vrate plaće, pitajte i mene". Bivši predsjednik upitao je voditelja je li postavio pitanje "svojim kolegama iz Novog lista zašto su radili za Ježića".

"Je li doista moguće da Josipović, koji je bio na najvišoj političkoj dužnosti u zemlji, ne zna da nije vlasnik onaj koji daje plaće svojim radnicima? Misli li doista bivši predsjednik da vlasnik svoje radnike plaća donacijom iz vlastitog džepa i da ne shvaća da oni svoje plaće zarađuju na tržištu i za sebe i za svoje poslodavce? Njihove plaće, naravno, nemaju nikakve veze s odlukom vlasnika neke tvrtke - kojeg ne biraju radnici - kojem će političaru donirati novac za političku kampanju. Uostalom, donaciju Josipoviću nije ni dao Novi list", navodi se u priopćenju.

Svjesna insinuacija i manipulacija

"Kada bi to bilo tako - i kada bivši predsjednik doista ne bi shvaćao da se ovdje radi o dvjema posve različitim stvarima - to bi ukazivalo na njegov mizeran odnos prema radu i vrijednostima rada, što bi za političara njegova ranga bilo doista porazno. No, kako je malo vjerojatno da bivši predsjednik, ali i inicijator nove političke stranke koja se želi natjecati na sljedećim parlamentarnim izborima, ne razumije osnovne ekonomske kategorije poput rada i stvaranja nove vrijednosti, smatramo da on svojom izjavom o plaćama u Novom listu svjesno insinuira i manipulira, pokušavajući na taj način - preko leđa novinara Novog lista - zamagliti svoj problem s Ježićevom donacijom. A to je, dakako, za svaku osudu", stoji u priopćenju koje je ispred izvršnog odbora potpisao potpredsjednik HND-a Denis Romac.

Istraživački novinar Hrvoje Appelt u svojim tekstovima tvrdi da je Ježić stekao naklonost bivšeg premijera Ive Sanadera nakon što je kupio Novi list novcem kojeg mu je posudio HEP, odnosno novcem poreznih obveznika, a sve sa svrhom da posluži kao "glasilo HDZ-a".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara