HNS potvrdio da Čačić ne daje ostavku: "Neću donositi odluke pod pritiscima ´moralnih autoriteta´ sa hrvatske scene"

HNS potvrdio da Čačić ne daje ostavku: "Neću donositi odluke pod pritiscima ´moralnih autoriteta´ sa hrvatske scene"

Foto: Andrej Švoger / Cropix

HNS-ovci su današnjoj konferenciji za novinare u Svetom Martinu na Muri kazali da su prije izbora razmatrali Čačićevu nesreću u Mađarskoj te da su već tada govorili da će se predsjednik stranke iz Vlade povući u slučaju osuđujuće presude, ali da to sada nije potrebno.

Na pitanje o pritiscima oporbe pa i dijelom predsjednika Josipovića, Čačić je kazao da nikada nije donosio odluke pod pritiscima. "Nikad nisam bio spreman donositi odluke pod pritiscima, postoji ona narodna, prvo pogledaj tko govori, a onda saslušaj što govori. Neću donositi odluke pod bilo čijim pritiscima, a najmanje moralnih autoriteta koji se danas javljaju na hrvatskoj sceni", rekao je Čačić te dodao da je sud potvrdio sve što je govorio u vezi nesreće te je ponovio i da su svoj sud dali i birači na izborima. "Sasvim sam siguran da su birači dobro razmislili kad su glasovali", rekao je Čačić.

"Nakon žalbe mi nitko neće moći pripisati kazneno djelo"

Ministar Ivan Vrdoljak je ponovio da je Čačić nakon nesreće rekao da se povlači, ako dobije bezuvjetnu presudu, a da će u slučaju uvjetne oslobađajuće kazne nastaviti svoj rad. Kazao je da su nakon toga svoj stav dali birači i mađarski sud. "Gospodin Čačić sa jednim utegom manje može od sutra krenuti još bolje i jače raditi", rekao je Vrdoljak.

Radimir Čačić danas je ranije objasnio zašto nitko neće smjeti spominjati njegovu krivnju za nesreću u Mađarskoj.

"Trenutkom valjanosti, kada završi žalbeni postupak, briše se kazneni dosje te presude i u tom smislu nitko ni na kakav način u javnosti, policiji ili bilo gdje drugdje mi ne može pripisati bilo kakvo kazneno djelo. Dakle, ne nakon proteka 2, 3, 5, 10 ili 15 godina nego istog dana", izjavio je Čačić u Svetom Martinu na Muri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Josipović: Čačić, HNS i Vlada moraju ozbiljno razmisliti može li potpredsjednik Vlade nastaviti svoj posao

Podsjećamo, Čačić je proglašen krivim za izazivanje prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe. Jučer je osuđen na 22 mjeseca uvjetno i rok kušnje od tri godine.

Ubrzo nakon presude postalo je jasno da vladajući, na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem, podržavaju Čačića u namjeri da ostane u izvršnoj vlasti. Iako su se od strane oporbe, nekih udruga i pojedinaca te brojnih građana mogli čuti pozivi na ostavku i trajno napuštanje političke karijere, sve je izglednije da prvi potpredsjednik Vlade ostaje gdje je. Uostalom, i ranije je najavio da će se povući samo u slučaju da bude osuđen na zatvorsku kaznu, što se nije dogodilo.

O presudi se danas očitovao i predsjednik Ivo Josipović čiji je ton bio značajno suzdržaniji od premijerova. Posljednja čije se izjašnjenje još čeka upravo je Čačićeva matična stranka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara