HRT: "Bankarski kodeks" je potencijalna prekretnica u sporu Udruge Franak i banaka

HRT: "Bankarski kodeks" je potencijalna prekretnica u sporu Udruge Franak i banaka

Screenshot: HRT

HRT DOZNAJE o potencijalnoj prekretnici u sudskom sporu Udruge Franak i osam tuženih banaka. Udruga se naime poziva na "Kodeks dobre bankovne prakse" u nastojanju da dokaže tvrdnju da su banke zatajile ključne informacije o kreditima u švicarskim francima.

Banke su kodeks potpisale još 2000. godine i tako preuzele obvezu da će svim klijentima nuditi potpune i pravodobne informacije. Iz Udruge pitaju zašto su, usprkos obvezujućem dokumentu, propustile ponuditi osiguranje za visokorizične kredite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz  Hrvatske udruge banaka, pod čijim je okriljem potpisan dokument, kažu da u slučaju valutne klauzule kreditni rizik preuzima klijent i da su zajmoprimci o tome obaviješteni.

Prema pisanju HRT-a dio pravnika smatra da Kodeks nije "tek mrtvo slovo na papiru" i da su ga banke dužne strogo provoditi. Na upit jesu li banke kršile zakon, iz HNB-a danas odgovaraju da je riječ o povjerljivim informacijama koje su, prema zakonu, dužni držati u tajnosti.

Udruga Franak očekuje odluku na žalbu upućenu Vrhovnom sudu zbog odbijanja Visokog trgovačkog suda da valutnu klauzulu proglasi nezakonitom.

Iz Vlade su danas potvrdili da pripremaju mjere i za kreditno zadužene u eurima i kunama. Prema modelu koji je tek u ranoj fazi pripreme, kamate bi se prezaduženima mogle priznati kao porezna olakšica, piše HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara