HSLS slavi 26 godina postojanja: Nekada krojili Vladu, a sada ih nema ni u Saboru

HSLS slavi 26 godina postojanja: Nekada krojili Vladu, a sada ih nema ni u Saboru

Foto:FaH

HRVATSKA  socijalno-liberalna stranka (HSLS), prvoosnovana politička stranka u Hrvatskoj, u subotu je prigodnom svečanošću u Varaždinu obilježila 26. godišnjicu postojanja. Pozdravljajući okupljene, predsjednik stranke Darinko Kosor poručio je kako je HSLS prva hrvatska politička stranka koja je htjela samostalnu Hrvatsku i demokratsko društvo u modernoj hrvatskoj političkoj povijesti. "Toga se treba prisjetiti prilikom svake godišnjice", kazao je.

Kosor je odao priznanje osnivačima HSLS-a, onima koji su 1989. krenuli u osnivanje stranke u bivšem režimu koji nije dozvoljavao političku konkurenciju. "Lako je bilo poslije osnivati stranke, upravo je najteže bilo osnivati tu prvu", naglasio je.

Ustvrdio je kako su HSLS osnovali časni i pošteni ljudi, od kojih su neki cijeli svoj život dali za Hrvatsku i demokraciju. "Bilo je političara i stranaka koji su htjeli samo Hrvatsku, ali nisu baš željeli da bude previše demokratska. Bilo je i nekih političkih opcija koji su željeli demokraciju, ali nisu baš voljeli da Hrvatska bude samostalna, a postojala je samo jedna koja je htjela da Hrvatska bude samostalna i demokratska, a to je HSLS", istaknuo je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prisjetio se i članova koji su obnašali odgovorne političke funkcije, svih predsjednika stranke, posebno istaknuvši Vladu Gotovca čiji duh, rekao je, i danas živi u stranci.

Za bivšeg predsjednika HSLS-a Ivana Čehoka rekao je da je bio dobar gradonačelnik Varaždina, ali da se u ovom trenutku oko njegovog imena ne želi upuštati u dublje analize i rasprave. Posebno je istaknuo nazočnog bivšeg predsjednika Dražena Budišu, koji je, kazao je, svojim radom ostavio najdublji trag u stranci, što je popraćeno burnim pljeskom

Na kraju je zaključio kako postoje različite političke stranke, te da građani opravdano misle da su mnoge od njih uzele više nego što su dale. "HSLS spada u one rijetke stranke koje su imale svoje greške, ali je puno više dao za Hrvatsku nego što je uzeo", poručio je Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara