HUBOL: Optužnica protiv Babića je pristisak na liječnički štrajk, u Hrvatskoj se progone Vlastima neposlušni pojedinci

Foto: Hina

NAKON što je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo optužnicu protiv predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića kojeg tereti za ratno profiterstvo u njegovu je obranu stala Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) koja smatra da je sve samo pritisak na štrajk liječnika čije trenutno mirovanje završava za dva dana.

Predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža izjavio je da ih podizanje optužnice protiv Babića, kojeg DORH tereti da je smetnje vida koje je navodno imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna, nije ni najmanje iznenadilo.

"Prisjetimo se njegova spektakularnog privođenja sucu istrage i imajmo na umu činjenicu da za dva dana ističe rok u kojem je legalan i legitiman štrajk liječnika stavljen u fazu mirovanja", rekao je Goluža u izjavi za Index.

Goluža tvrdi kako se ovakvim tajmingom želi postići određeni pritisak na Hrvatski liječnički sindikat.

Hrvatska pripada totalitarnom nedemokratskom društvu

"Napominjem da se u uređenim demokratskim zemljama progoni kriminalno ponašanje, dok se u totalitarnim nedemokratskim društvima progone vlastima neposlušni pojedinci. Kojoj skupini zemalja pripada Hrvatska zaključite sami", rekao je Goluža.

Podsjetimo, Tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. godine imao stopostotni vid na oba oka".

"Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata", a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji "neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i posljedično lijevog oka". "Oftalmologinja je po pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto", navodi tužiteljstvo.

Tvrdi i da je tu dokumentaciju Babić u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Babića se tereti da je lažirao invaliditet

Na temelju lažne dokumentacije Babiću je 6. veljače 1996. navodno izdano rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida "VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine".

Tužiteljstvo ističe da su Babiću sve do kraja ožujka ove godine priznavana razna imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, kao i da su mu na svakoj plaći obračunavali manje iznose poreza i prireza. Šteta koju je pritom napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Babić, koji je u rujnu 2013. godine pokrenuo štrajk liječnika prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Kada je početkom veljače nakon pet dana istražnog zatvora izašao iz Remetinca kazao je da je cijeli slučaj motiviran politikom te da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru, uključujući i reviziju. Tada je najavio je i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu.

Njegov odvjetnik Milenko Umičević jučer nije želio komentirati optužnicu jer je još nije dobio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara