HUP i sindikati se očituju o prijedlogu Zakona o radu

Foto: Hina

POSLODAVCI i sindikati trebali bi se očitovati o najnovijem prijedlogu izmjena Zakona o radu. Sindikati već poručuju da su prevareni.

Novi prijedlog Zakona ide za famoznom fleksibilizacijom na način da se u određenom razdoblju može raditi i do 56 sati tjedno, ali ukupan broj radnih sati u razdoblju od četiri mjeseca mora svesti na prosječnih 40 sati tjedno odnosno 48 s prekovremenim satima. Osim raspodjele radnog vremena, opet se pojavljuje rad na određeno vrijeme. Predsjednik NHS Krešimir Sever kaže da je sada barem jasna namjera Vlade.

"Namjera je očito bila da se smanji takozvani indeks zaštićenosti radnika i da se prema Svjetskoj banci, MMF-u i bonitetnim agencijama pošalje poruka da Hrvatska fleksibilizira tržište rada. Ovako kako je sada predloženo i postavljeno, sve skupa predstavlja jednu prevaru i pokušaj da se tržište rada fleksibilizira i da se radnike obespravi, ali onda to traži jednako takav odgovor", rekao je Sever.

Sever kaže da će sindikati tražiti sastanak sa ministrom Mrsićem, da vide što je on uopće voljan prihvatiti zahtjeva. Recimo da je u prijedlogu Ministarstvo odustalo je i od uvođenja novog sustava otpremnina, a trebali bi i doznati što o novom prijedlogu misle poslodavci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara