HURS: Jedina šansa hrvatskog gospodarstva je žurno pokretanje proizvodnje i investicija u sve grane industrije

Foto: Ilustracija

HRVATSKA udruga radničkih sindikata (HURS) upozorila je danas, temeljem najnovijih prognoza o padu BDP-a i u drugom kvartalu ove godine, da je jedina šansa hrvatskog gospodarstva žurno pokretanje proizvodnje i investicija u sve grane industrije, od prerađivačke do turizma.

HURS u priopćenju upozorava na najnovija izvješća prema kojima hrvatsko gospodarstvo "nezaustavljivo tone i uskoro će dodirnuti samo dno" te navodi da se procjenjuje novi pad BDP-a za čak 0,6 posto.

Državni zavod za statistiku sljedećeg će tjedna objaviti službeni podatak za drugo tromjesečje, ali prema prognozama stručnjaka, očekuje se pad u odnosu na prošli kvartal kada je BDP skliznuo za 0,4 posto, navodi HURS. Dodaje tome i podatke iz izvješća Svjetske banke da je Hrvatska jedina članica EU-a koja će imati pad BDP-a u ovoj godini.

"Teško je prihvatljiva činjenica da domaće gospodarstvo pada već 11 kvartal za redom"

"Teško je prihvatljiva činjenica da domaće gospodarstvo pada već 11 kvartal za redom. Razlog su slabe investicije, slaba industrijska proizvodnja, visoki porezi, te nikakva osobna potrošnja građana. Najnoviji podatak govori da je porastao i broj blokiranih građana, nezaposlenost nam je među najvišim u Europi, a prednjačimo i u broju godina provedenih u recesiji. Već šestu godinu se mučimo i zaostajemo u odnosu na regiju", ocjenjuje sindikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti dramatični pokazatelji, ocjenjuje HURS, jasno govore da izvršna vlast ne vuče poteze koji bi nas izvukli iz močvare.

"Nedavni istupi ministra Branka Grčića u Splitu kako treba zaboraviti industrijsku proizvodnju i okrenuti se uslužnim djelatnostima, alarm su za uzbunu. Zar zaista misli da drugi po redu grad u Hrvatskoj i cijela jedna prosperitetna i velika regija kao što je Dalmacija, trebaju okrenuti leđa industriji i investicijama? Zar je ovo poruka da se odustalo i od Brodosplita i rijetkih tvornica koje su uspjele preživjeti grabež i pljačku? Zar je to poticaj za budućnost?", pita sindikat.

HURS upozorava da je jedina šansa žurno pokretanje proizvodnje i investicija u sve grane industrije, od prerađivačke do turizma.

I tu treba pod hitno ulagati i podići tu jaku granu na višu razinu od koje ljudi mogu živjeti, a ne samo služiti, zaključuje sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara