HURS poručuje Vladi: S manjim PDV-om punjenje proračuna bilo bi veće, a otvarala bi se i nova radna mjesta

Foto: Hina

HRVATSKA udruga radničkih sindikata (HURS) traži da Vlade smanji PDV jer je doveo do neprihvatljivog opterećenja potrošača čija je kupovna moć u zadnjih šest godina pala za 20 posto, istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik HURS-a Ozren Matijašević.

"Smanjenjem stope i međustope PDV-a, kao i promjenom načina uplate, tako da se PDV plaća tek po izvršenoj naplati, prestalo bi se poduzetnike gurati u područje sive ekonomije, s manjim PDV-om punjenje proračuna bilo bi veće, a otvarala bi se i nova radna mjesta", ustvrdio je Matijašević.

Podsjetio je kako je blokirano 307.406 građana s ukupnim dugom od 24,4 milijardi kuna, 61.687 poslovnih subjekata čiji ukupni dug iznosi 33,4 milijardi kuna, u šest godina krize industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je za 25 posto, radno aktivno stanovništvo manje je za oko 70.000 ljudi, što je grad veličine Šibenika, a ugašeno je 116.000 radnih mjesta, najvećim dijelom u prerađivačkoj i poljoprivrednoj industriji.

Matijašević je Vladu optužio za međusobna prepucavanja pojedinih ministara, nedjelotvornost i izostanak hrabrosti rekavši kako je dokaz to što Vlada izbjegava oporezivanje financijskih institucija.

"Hrvatska je brod koji se nalazi usred nevere na moru. Takav brod mora imati stručnu, odlučnu, jedinstvenu i hrabru posadu. A naš kapetan - predsjednik Vlade svađa se s opozicijom, sindikatima i ministrima pa preostaje još jedino da se posvadi sa samim sobom", rekao je Matijašević.

Pojedine ministre Matijašević je pozvao da se prestanu svađati oko HBOR-a koji bi trebao nastaviti kreditiranje investicijskog ciklusa, a ne nanositi štetu gospodarstvu.

Kao primjer naveo je vinkovačku tvrtku Vutek feniks nad kojom je stečajni postupak otvoren u studenome 2012. godine jer tvrtka nije uspjela s HBOR-om dogovoriti reprogram kreditnih obveza.

HBOR nije prihvatio prijedlog stečajne upraviteljice da se nekretnine i pokretnine te tvrtke prodaju kao jedinstvena tehnološka cjelina s mogućnošću nastavljanja proizvodnje, već je zahtijevao ovršni postupak, čime je onemogućena daljnja proizvodnja u poduzeću, ustvrdio je Matijašević.

"Vlada javno tvrdi kako poduzima sve što je u njezinoj moći da spasi svako radno mjesto i trgovačka društva koja imaju perspektivu, a Vuteks feniks je baš takvo poduzeće jer je jedina tvrtka na prostoru od Turske do Austrije koja se bavi proizvodnjom pokrivača visoke kvalitete", kazao je Matijašević.

Nakon konferencije za novinare Matijašević je o sudbini Vuteks feniksa razgovarao i s vinkovačkim gradonačelnikom Mladenom Karlićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara