HVIDRA o Registru branitelja: Puno je tvornica proizvodilo "branitelje", a najveća od njih je politika!

HVIDRA o Registru branitelja: Puno je tvornica proizvodilo "branitelje", a najveća od njih je politika!

Foto:  Arhiva

"NAKON raznih manipulacija i politikantskih igara oko toga dokumenta, zalagao za objavu Registra hrvatskih branitelja, tj. da ga se učini dostupnim svima ili nedostupnim nikome. Nikako selektivno, što bi omogućilo manipulaciju odabranima", stoji u priopćenju kojeg je u ime HVIDRA-e  Črnomerec potpisao predsjednik Renato Šelj.  No, naglašava se kako je prije same objave registra trebalo napraviti niz potrebnih radnji.
 
"Zahtijevali smo da se sukladno odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja, a prije objave, Registar razvrsta u tri kategorije. Dragovoljac iz Domovinskog rata - osoba koja se na poziv savjesti uključila u stvaranje i obranu RH. Branitelj iz Domovinskog rata - mobilizirani ili na druge načine aktivirani pripadnici vojske, policije, civilne zaštite i dr. Sudionik Domovinskog rata - sve ostale osobe obuhvaćene Zakonom, a koje sada čine tzv. 'neborbeni sektor', pojam koji je nepoznanica u Zakonu", stoji u priopćenju u kojem se dodaje da bi takvo razvrstavanje predstavljalo svojevrsnu reviziju i jasno bi dalo do znanja kome nije mjesto u Registru. 
 
To razvidno nikome nije u interesu pa će najavljena objava postati sama sebi svrha, dok će rješavanje očitih nepravilnosti biti prepušteno stihiji, smatra Hvidra. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To ne možemo prihvatiti i sa takvim se načinom objave koji će prouzročiti nova nezadovoljstva, a sigurno nosi i određene opasnosti, ne slažemo. Osobe na koje se kao 'lažne' aludira, imaju 'sređenu' dokumentaciju o sudjelovanju u Domovinskom ratu, vjerojatno bolje i ažurnije od pravih branitelja, pa se može pretpostaviti i to gdje treba tražiti krivce za takvo stanje. Ima više tvornica koje su proizvodile 'branitelje', a najveća od njih je politika", navodi se priopćenju u kojem se naglašava da je Ministarstvo branitelja imalo sasvim dovoljno vremena provesti sve radnje koje bi za rezultat imale otkrivanje "kukolja u žitu" te objaviti Registar lažnih branitelja kao "božićni poklon" prije svega pravim braniteljima, a nakon toga i javnosti.
 
"Ministarstvo branitelja bi napokon moralo početi raditi svoj posao te usmjeriti svoje snage na sređivanje registara poginulih branitelja i civila u Domovinskom ratu, neuposlene djece poginulih branitelja, neuposlenih HRVI-a i branitelja itd. Žalosno je da niti 15-ak godina nakon rata ti registri nisu sređeni, a to svi mi zaslužujemo", zaključuje se u priopćenju. 
 
           
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara