HŽ Putnički prijevoz: Potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru, troškovi manji za 20 milijuna kuna

Ilustracija: Arhiva

UPRAVA HŽ Putničkog prijevoza potpisala je danas s predstavnicima triju reprezentativnih sindikata Dodatak Kolektivnom ugovoru HŽ Putničkog prijevoza, kojim su smanjeni troškovi zaposlenika za 20 milijuna kuna.

Potpisivanje Dodatka nastavak je provedbe programa restrukturiranja čiji je cilj racionalizacija poslovanja HŽ Putničkog prijevoza, kaže se u priopćenju iz HŽ-a.

Dogovoreno je smanjenje plaća radnika HŽ Putničkog prijevoza za 6, 8 i 10 posto, a najveće smanjenje odnosi se na radnike koji imaju najviše plaće.

Radnicima koji obavljaju poslove zbog kojih dobivaju naknadu za pripravnost kod kuće, naknada je prepolovljena s 15 posto na 7,5 posto. Također, smanjeni su izdaci za sindikalne dužnosnike, povjerenike i koordinatore.

Skraćen je otkazni rok i smanjena otpremnina za redovan otkaz ugovora o radu s maksimalnih 160.000 kuna na 100.000 kuna. Također, radnik koji odbije ponudu izmijenjenog ugovora o radu ima pravo na 50 posto otpremnine, a najviše do 50.000 kuna.

Nastavlja se proces smanjenja broja radnika

Lani u listopadu potpisan je Kolektivni ugovor temeljem kojeg nisu isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica u 2013., a neće biti isplaćeni niti u 2014. Time je HŽ Putnički prijevoz u dvije godine uštedio dodatnih više od 10 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Dražen Ratković rekao je da potpisivanje Dodatka pokazuje međusobno razumijevanje Uprave i socijalnih partnera oko poteza koje je neophodno provesti kako bi društvo nastavilo provoditi program restrukturiranja u cilju što uspješnijeg poslovanja u teškoj gospodarskoj situaciji.

Nastavit će se proces smanjenja broja radnika dobrovoljnim odlaskom iz HŽ Putničkog prijevoza, te određivanjem tehnološkog viška radnika kao rezultatom redefiniranja poslovnih procesa i investicijskih ulaganja.

U sklopu programa restrukturiranja ne provodi se samo racionalizacija, već HŽ Putnički prijevoz investira u novi vozni park, odnosno u 44 motorna vlaka, te u novi integralni sustav prodaje karata u unutarnjem i međunarodnom prijevozu, s ciljem pružanja kvalitetne usluge, povećanja broja putnika i prihoda, istaknuo je Ratković.

Mjere stupaju na snagu 1. travnja, a stručne službe HŽ Putničkog prijevoza pripremaju niz drugih mjera kojima će se nastaviti racionalizacija, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara