HZMO poziva građane da obnove zahtjeve za dječji doplatak

HZMO poziva građane da obnove zahtjeve za dječji doplatak

Foto: Google Street View

HRVATSKI zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u ponedjeljak je pozvao građane da obnove zahtjeve za dječji doplatak do kraja veljače kako bi to pravo mogli ostvarivati bez prekida.

Svima koji zahtjev podnesu nakon propisanog roka i onima koji podnose nove zahtjeve, pravo na dječji doplatak pripada od dana podnošenja zahtjeva, priopćio je HZMO.

Uz zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak ne treba dostavljati dokaze o ostvarenom ukupnom dohotku kućanstva od Porezne uprave, poslodavca, HZZO-a ili HZZ-a.

Doplatak će se bez donošenja novog rješenja za tekuću godinu nastaviti isplaćivati korisnicima kod kojih nije utvrđena promjena u visini doplatka. U tom slučaju za dokazivanje statusa korisnika, radi ostvarivanja drugih prava, korisnik može zatražiti potvrdu.

Rješenja će dobiti korisnici kojima se visina doplatka mijenja, odnosno koji će u 2015. godini izgubiti pravo na doplatak za djecu.

Dohodovni cenzus

Opći uvjeti za ostvarivanje prava na doplatak su da podnositelj ima tri godine neprekidnog prebivališta u Hrvatskoj, živi u zajedničkom kućanstvu s djecom i uzdržava ih, a ukupno ostvareni prihodi kućanstva u 2014. godini ne prelaze dohodovni cenzus od 1.663 kuna mjesečno po članu kućanstva.

Dohodovni cenzus određuje se na osnovi svih prihoda kućanstva ostvarenih u prethodnoj godini, i to na sve vrste oporezivih dohodaka.

Ako podnositelj zahtjeva za doplatak, odnosno članovi kućanstva u vrijeme podnošenja zahtjeva više nisu u radnom odnosu, u dohodovni cenzus se ne uračunava plaća koju je član ostvario u prethodnoj godini.

Ako član ostvaruje novčanu naknadu zbog nezaposlenosti, u dohodovni cenzus se umjesto plaće uračunava prosječna mjesečna svota novčane naknade, stoji u priopćenju.

Zahtjevi se podnose HZMO-u, područnoj službi, uredu ili ispostavi prema mjestu prebivališta podnositelja, a zahtjevi za ostvarivanje prava na dječji doplatak prema propisima EU područnoj službi u Zagrebu na adresi Mihanovićeva 3.

Informacije vezane uz podnošenje zahtjeva mogu se dobiti radnim danom od 8 do 16 sati na info telefonima Zavoda 01/ 45 95 011 i 01/ 45 950 22, kao i na web stranici HZMO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara