HZZO: Došlo je do nesporazuma, odgovorit ćemo Europskoj komisiji

HZZO: Došlo je do nesporazuma, odgovorit ćemo Europskoj komisiji

Foto: Arhiva

"HRVATSKI zavod za zdravstveno osiguranje dobio je na uvid službenu opomenu Europske komisije, a vezanu za prenošenje Direktive 2011/24/EU u nacionalno zakonodavstvo. HZZO smatra da je u ovom slučaju došlo do nesporazuma, a s obzirom da su odredbe Direktive detaljno prenesene u hrvatsko zakonodavstvo, i to u Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, Pravilnik o pravima, uvjetima i načinu korištenja prekogranične zdravstvene zaštite te u Pravilnik o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept.", propćili su jutros iz HZZO-a.

> Hrvatskoj prijete sankcije: "Liste čekanja u zdravstvu su preduge"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Time je svim hrvatskim osiguranicima omogućeno da od 25.10.2013. godine nadalje zdravstvenu zaštitu koriste u drugim državama članicama EU u skladu s odredbama Direktive. Odnosno, hrvatski osiguranici mogu u drugoj državi članici EU koristiti neodgodivu zdravstvenu zaštitu i specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga, a bez prethodnog odobrenja HZZO-a.", objašnjavaju iz HZZO-a te dodaju kako je za određene vrste zdravstvene zaštite odobrenje HZZO-a još uvijek potrebno (u slučajevima kada liječenje uključuje smještaj osigurane osobe u bolnici preko noći ili uporabu visokospecijalizirane i skupe medicinske infrastrukture ili medicinske opreme).

"Napominjemo da u skladu s odredbama Direktive, osiguranik cjelokupan trošak liječenja u drugoj državi EU podmiruje osobno zdravstvenoj ustanovi koju je sam izabrao. Po povratku u Hrvatsku može od HZZO-a ostvariti povrat troškova ali najviše u visini hrvatske cijene za istovrsnu uslugu. Ujedno ne ostvaruje pravo na naknadu troškova prijevoza niti na popratne troškove. HZZO također naglašava da liste čekanja u Hrvatskoj nisu predmet službene opomene Europske komisije, niti je Komisija naredila Vladi RH da se hrvatski pacijenti moraju slati na liječenje u EU zbog dugih lista čekanja u Hrvatskoj. Liste čekanja postoje u većini država članica EU, i u dosta zemalja su i duže nego kod nas. Štoviše, sukladno EU propisima i presudama Europskog suda, odobrenje liječenja u drugoj državi članici EU ne smije se vezati uz liste čekanja. ", zaključuju iz HZZO-a.

U tijeku današnjeg dana stručnjaci HZZO-a sastat će se s predstavnicima Ministarstva zdravlja kako bi raspravili primjedbe Europske komisije te istoj dostavili očitovanje na ovu temu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara