Haag spreman za novi Mladićev show: Odbijen zahtjev za odgodom suđenja

Haag spreman za novi Mladićev show: Odbijen zahtjev za odgodom suđenja

Foto: AFP

HAŠKI sud je, dan uoči početka procesa, odbio i posljednji zahtjev obrane Ratka Mladića za odgodom suđenja. Suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba za počinjenje genocida u BiH bi sutra trebalo započeti uvodnim riječima tužitelja. Obrana će uvodne riječi iznijeti na početku dokaznog postupka. Bit će saslušano ukupno 413 svjedoka. Izvođenje dokaza tužiteljstva i saslušanje prvih svjedoka zakazani su za 29. svibnja.

Podsjetimo, nakon što je proteklog tjedna zatraženo izuzeće predsjedavajućeg suca Alphonsea Orieja, kojeg je Mladićeva obrana ocijenila kao pristranog, jučer su zatražili da se suđenje za šest mjeseci odgodi zbog toga što im, kako tvrde, tužiteljstvo nije predstavilo sve dokaze.

U svom zahtjevu je obrana Ratka Mladića navela kako bi početak sudskog procesa u takvim okolnostima bio nepravedno suđenje, a kao alternativu odgodi su ponudili da tužiteljstvo ne izvodi svjedoke povezane s dokazima koji obrani nisu na vrijeme dostavljeni. Iz istih je razloga Mladićeva obrana već nekoliko puta tražila odgodu suđenja, ali su im svi dosadašnji zahtjevi odbijeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U dosadašnjim pojavljivanjima pred sudom po uzoru na Karadžića izvodio show

Baš poput Radovana Karadžića i Mladić je u svojim dosadašnjim pojavljivanjima pred sudom u Haagu izvodio show. Tako je na jednoj od posljednjih statusnih konferencija uoči početka suđenja nazvao Haški sud "komisijom NATO saveza" i zatražio od medija da prestanu koristiti njegove stare fotografije: "Nemojte mi po internetu i na televiziji objavljivati fotografiju snimljenu kad su me uhvatili u Srbiji, jer sam se oporavio. Malo sam živnuo i želim da moji prijatelji vide da mi je krenulo nabolje, a neprijatelji nek crknu što sam još živ. Želim da me prikazuju u stanju kakav sam".

Mladić se pred sudskim vijećem tom prilikom požalio i kako je on čovjek od 70 godina, star i svaki dan sve nemoćniji i stariji, kako mu mnogi termini nisu poznati i kako ne može pratiti postupak po jedan i pol sat pet dana tjedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara