Hoće li motiv masakra u Newtownu zauvijek ostati zakopan u grobu poremećenog ubojice?

Hoće li motiv masakra u Newtownu zauvijek ostati zakopan u grobu poremećenog ubojice?

Foto: CBS, Screenshot: ABC, A11

PROĆI će dugo vremena prije nego što se život u Newtownu vrati u normalu. Djeca su se danas, pet dana nakon stravičnog masakra u kojem je ubijeno 20 njihovih prijatelja, vratila u škole u tom američkom gradiću. Ipak, škola Sandy Hook ostala je zatvorena do daljnjega, sve dok traje istraga.

Preplašeni i zbunjeni, mališani, srednjoškolci i studenti danas su ponovno sjeli u školske klupe, prisjećajući se zajedno s učiteljima i profesorima nevinih žrtava Adama Lanze i njihovih obitelji. Sve njih i dalje muči jedno pitanje - zašto? Odgovor, usprkos brojnim medijskim nagađanjima, vjerojatno nikada nećemo saznati.Poremećeni ubojica prije pokolja je uništio svoje računalo

Bio je povučen, depresivan, sramežljiv, "čudan", bolovao je od blagog oblika autizma, živio je s majkom opsjednutom oružjem, razvod roditelja ga je "dokrajčio", bio je psihički poremećen, ovisan o nasilnim kompjuterskim igricama... Sve su to detalji koji su se u posljednjih nekoliko dana pojavili o životu masovnog ubojice, 20-godišnjeg Adama Lanze. Ipak, pravi motiv njegovog krvavog pohoda, u kojem je ubio 27 osoba, uključujući i svoju majku, pa presudio i sebi, do danas nije poznat.

Policija se nadala da će informacije o mogućem motivu napada pronaći u njegovom računalu, ali ubrzo je shvatila da niti to neće biti moguće. Naime, poznato je da je Lanza bio veliki zaljubljenik u računala te je policija vjerovala da bi moguće motive napada mogla pronaći upravo na njegovom računalu. Ipak, Lanza je svoje računalo neposredno prije napada u potpunosti uništio. Izvadio je hard disk te rastavio gotovo cijelo računalo.

Prema riječima novinara NBC-a, policija će vrlo teško izvući bilo kakve informacije iz računala. Motiv masakra samim time mogao bi zauvijek ostati nepoznat.

Otac ga se odrekao

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz dana u dan stižu novi detalji o životu Adama Lanze i njegove majke Nancy. Poznato je da je razvod roditelja tada maloljetnog Adama duboko pogodio, a razlog tome možda leži i u činjenici da se njegov otac za njega nakon razvoda nije ni pokušao "boriti". Naime, otac nikada nije zatražio skrbništvo nad Adamom, već je odmah pristao na plaćanje izdašne alimentacije njegovoj majci.

Prema pisanju američkih medija, nakon što se obitelj Lanza 2011. godine preselila u Newtown, netrpeljivost između Adama i njegova oca počela je rasti. Njegov otac je već 2010. godine pronašao novu djevojku, što je Adama navodno jako pogodilo te je odlučio u potpunosti prekinuti sve veze s ocem Peterom. Peter je u nekoliko navrata pokušao kontaktirati svoga sina, ali on je uporno odbijao.Za Nancy, pak, poznanici imaju samo riječi hvale. "Bila je divna osoba, uvijek spremna pomoći svima, ali i zabrinuta za svog Adama. Osjećala je da više ne može doprijeti do njega i bojala se da će ga zauvijek izgubiti", kažu poznanici obitelji Lanza. Ipak, iza slike idilične obitelji skrivale su se mračne tajne - majka je navodno bila opsjednuta "smakom svijeta", sinove je vodila sa sobom na streljanu, gdje ih je učila kako rukovati vatrenim oružjem...

Kako je masakr u Newtownu promijenio Ameriku?

U Washingtonu i diljem SAD-a moglo bi se dogoditi da ostavština 20 djece i sedmero odraslih ubijenih u petak u školi u Connecticutu doista bude smislena reforma zakona o kontroli osobnog naoružanja.

Zadnjih nekoliko dana mnogo je zastupnika obećalo uvesti ili vratiti na snagu zakon o kontroli osobnog naoružanja: obećanja idu od ponovnog uvođenja savezne zabrane jurišnog oružja do zabrane spremnika većeg kapaciteta. Predsjednik Barack Obama spreman je razmotriti ponovo uvođenje savezne zabrane jurišnog oružja koja je istekla 2004. godine."Strašni masakr naše dječice promijenio nas je, i o svemu se mora moći razgovarati", rekao je senator Joe Manchin, konzervativni demokrat iz Zapadne Virginije. Demokratski senator iz New Jerseyja Frank Lautenberg kani u idućem Kongresu tražiti ponovno uvođenje zabrane spremnika većeg kapaciteta, a Dianne Feinstein najavila je u nedjelju da će ponovno u siječnju kad se Kongres ponovno sastane tražiti obnovu zabrane jurišnog oružja.

Američka Nacionalna udruga za vatreno oružje oglasila se danas po prvi put nakon pokolja te je potvrdila kako je spremna "učiniti sve kako se ovakva tragedija nikada više ne bi ponovila".

Je li stravični masakr zaista promijenio Ameriku i njezin pogled na Zakon o oružju? To će pokazati vrijeme. Jedno što je sigurno jest da će stanovnici Newtowna još godinama živjeti s posljedicama ove tragedije i s tugom se prisjećati 27 nevinih žrtava i heroja-učitelja koji su svoje živote riskirali da bi spasili "svoju" djecu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara