Hollande: Europska unija je postala nerazumljiva, tako više ne može

Foto: Hina

EUROPSKA unija je postala nejasna i treba se povući odande gdje nije nužna, rekao je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande dan nakon europskih izbora na kojima je u Francuskoj pobijedila krajnja desnica.

"Europa je postala zamršena, svjestan sam toga, daleka i u biti nerazumljiva, čak i za vlade", rekao je Hollande u televizijskom obraćanju. "Tako više ne može, Europa mora biti jednostavna i jasna kako bi bila djelotvorna gdje se to očekuje i povući se odande gdje nije nužna", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska unija je "prije dvije godine uspjela nadvladati krizu u eurozoni - koja je bila pred raspadom - ali po koju cijenu: cijenu štednje koja je na kraju razočarala narode", kazao je francuski predsjednik.

"Zato ću već sutra na sjednici Europskog vijeća opetovati da je glavna zadaća rast, zapošljavanje i ulaganje", dodao je.

Hollande je kazao da "Europa ne može napredovati bez Francuske i da je budućnost Francuske je u Europi". "Europljanin sam", dometnuo je. "Moja je zadaća reformirati Francusku i preusmjeriti Europu".

Trijumf Nacionalne fronte koja je na nedjeljnim europskim izborima u Francuskoj ostvarila povijesni rezultat od 25,4 posto doživljen je kao politički potres. Simbol je snažnog uspona krajnje desnice i eurofoba u EU-u, premda je konzervativna desnica zadržala najveći broj zastupnika u parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara