Hollande Francuzima obećao manje poreze iduće godine

Hollande Francuzima obećao manje poreze iduće godine

Foto: Hina

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je u govoru održanom u povodu proslave nacionalnog praznika Dana pada Bastilje pokušao umiriti sunarodnjake iscrpljene gospodarskom krizom pozivajući ih da zadrže vjeru u sebe te im obećao u 2015. smanjenje poreza.

"Zajamčit ćemo da nekoliko stotina tisuća Francuza u idućoj godini plaća niže poreze", rekao je Hollande u govoru što su ga prenosile privatne i javne francuske tv-mreže. "Francuzima poručujem da zadrže vjeru u sebe", rekao je francuski predsjednik.

Današnji Hollandeov govor održan je usred velikih socijalnih problema u zemlji, velike nezaposlenosti (oko 10 posto aktivnog stanovništva je nezaposleno), usred štrajka željezničara, bojkota dijela sindikata, a na sve to vlasti su dosad reagirale nepopustljivo.

Socijalistički predsjednik drži da tvrtke moraju prepoznati vrijednosti i adute Francuske, njezine turističke prednosti, poljoprivredu koja daje iznimne proizvode i rezultate, vrijedne prosvjetne radnike, rekao je Hollande i pozvao sugrađane da zadrže ponos i vjeru u sebe.

"Nismo uspjeli, ali krećemo dalje"

Hollande je priznao i da je pogriješio obećavši smanjenje stope nezaposlenosti krajem 2013., što se nije ostvarilo.

"No treba vjerovati u novi poticaj i boriti se protiv nezaposlenosti. Mogao sam odustati i kazati - nismo uspjeli. No ja sam rekao suprotno - nismo uspjeli, ali krećemo dalje, vjerujemo u novi poticaj, solidarno i odgovorno", ustvrdio je Hollande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavio je i sporazum kojega je svrha ponovno potaknuti konkurentnost Francuske. Njime je predviđeno smanjenje naknada za tvrtke u zamjenu za povećanje broja zaposlenih te više investicija do 2020.

Tijekom 2015., trebale bi se provesti reforme u sektoru zdravstva, obrazovanja i školstva, najavio je Hollande u prvom svome obraćanju javnosti nakon dvomjesečne šutnje.

Predsjednik države tijekom jutra je prisustvovao tradicionalnom vojnom mimohodu održanom na Elizejskim poljima u povodu obilježavanja Dana pada Bastilje u kojemu su sudjelovali predstavnici više od 70 zemalja. Prestižnom pariškom avenijom prodefiliralo je oko 4000 francuskih vojnika.

Kotromanović na međunarodnom vojnom mimohodu u Parizu

Ministar obrane Ante Kotromanović, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske prisustvovao je danas u Parizu na tradicionalnom vojnom mimohodu povodom francuskog nacionalnog praznika, na kojem su i ove godine sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Nakon mimohoda, ministra Kotromanovića zajedno s drugim ministrima sudjelujućih zemalja, primio je ministar obrane Republike Francuske Jean - Yves le Drian. Tijekom susreta se razgovaralo o aktualnim sigurnosno obrambenim pitanjima, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Ovo je drugi put da u vojnom mimohodu sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga RH, a ovogodišnji ešalon OS RH bio je sastavljen od tri pripadnika Počasno-zaštitne bojne te dvije pripadnice i dva pripadnika Kadetske bojne, koji su na mimohodu sudjelovali u svojstvu izaslanstva mladih. Uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, na mimohodu su sudjelovale 73 države sa svojim izaslanstvima.

Pariški vojni mimohod održava se od 1880. godine što ga čini najstarijim vojnim mimohodom na svijetu, a predstavlja vrhunac obilježavanja najvećeg francuskog nacionalnog blagdana. Na današnji dan 1789. godine francuski narod je napadom na tamnicu Bastille započeo revoluciju koja je rezultirala svrgavanjem cara Louisa XVI i uspostavljanjem Francuske Republike, dodaje se u priopćenju MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara