Hollande: Neke zemlje ne mogu razumjeti što je sloboda govora jer je nemaju

Hollande: Neke zemlje ne mogu razumjeti što je sloboda govora jer je nemaju

Foto: FAH

FRANCUSKI predsjednik Francois Hollande branio je u subotu slobodu govora, jednu od "vrijednosti" Francuske, dan nakon žestokih prosvjeda u brojnim muslimanskim zemljama koji su osuđivali karikature proroka Muhameda objavljene u novom broju satiričnog časopisa Charlie Hebdo.

"Francuska ima načela i vrijednosti a među tim vrijednostima je upravo sloboda govora", naglasio je francuski predsjednik podsjećajući da je Francuska "te zemlje podržala u borbi protiv terorizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim na zemlje koje ponekad ne mogu razumjeti što je sloboda govora jer je nemaju. Ali te smo zemlje podržali u borbi protiv terorizma i želim im izraziti solidarnost ali istodobno Francuska ima načela i vrijednosti a upravo to je sloboda govora", dodao je on.

Žestoki prosvjedi okupili su veliki broj ljudi u nekoliko zemalja poput Pakistana, Malija, Nigera (gdje su u prosvjedima četiri osobe poginule a 45 ih je ozlijeđeno), Alžira i Senegala. Prosvjednici su osudili objavljivanje novog broja Charlie Hebdoa s prorokom Muhamedom na naslovnoj stranici, prvog nakon terorističkog napada na uredništvo lista u Parizu prošlog tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara