Hollande imenovao novu vladu: Za ministra gospodarstva postavio svog bliskog suradnika

Foto: Hina

BLISKI suradnik francuskoga predsjednika Francoisa Hollandea, bivši bankar Emmanuel Macron imenovan je u utorak ministrom gospodarstva umjesto dosadašnjeg Arnauda Montebourga čije je oštro kritiziranje gospodarske politike predsjednika države prouzročilo dosad najdublju krizu tijekom Hollandeova mandata.

Emmanuel Macron (36) do polovine srpnja obavljao je dužnost zamjenika glavnog tajnika u uredu predsjednika te financijskog i savjetnika za gospodarstvo Francoisa Hollandea. Ranije je bio član upravnog odbora utjecajne investicijske banke Rotschild.

Nova vlada, na čijem je čelu ponovno Manuel Valls, počinje s radom samo nekoliko tjedana prije teških pregovora s EU-om o proračunu za 2015. Izvori bliski Hollandeu tvrde da će se članovi novog kabineta, čija su imena pročitana na stubama Elizejske palače, angažirati na provedbi njegova plana o mjerama koje bi trebale potaknuti gospodarski rast, uz istodobno poštivanje proračunskih pravila EU-a.

"Moramo tako nastupiti kako bismo zajamčili solidarnost, poštovanje i stabilnost", rekao je izvor blizak Hollandeovu okružju.

Novu vladu činit će 16 ministara, među kojima osam muškaraca i osam žena. Promjene su ograničene s obzirom na činjenicu da je dvanaest dosadašnjih ministara zadržalo svoje dužnosti. Među njima su šef francuske diplomacije Laurent Fabius, ministar obrane Jean-Yves Le Drian, ministrica pravosuđa Christiane Taubira te ministar financija Michel Sapin.

Vlada bez Zelenih

Dosadašnji ministar mladeži i sporta Najat Vallaud-Belkacem postaje ministar obrazovanja, a na tom će mjestu zamijeniti Benoita Hamona, pristašu lijevog ogranka socijalističke stranke koji je podupro Montebourga u njegovim kritikama.

Fleur Pellerin, dosadašnji državni tajnik za vanjsku trgovinu postat će ministar kulture. Tu je dužnost dosad obavljala Aurelie Filippetti koja je odbila biti dijelom nove vlade.

Bivši Hollandeovi koalicijski partneri, Zeleni neće imati svojeg čovjeka u novom kabinetu jer, kako je rekao jedan od njih, za to nisu stvoreni uvjeti.

Francuski premijer Manuel Valls, koji je u ponedjeljak podnio ostavku svoje vlade, objasnio je kako je to učinio zbog toga što je ministar gospodarstva Arnaud Montebourg "prešao crvenu liniju" kad je napao vladine mjere za koje je ustvrdio da guše gospodarski rast. Hollande je od njega zatražio da odmah sastavi novu vladu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara