Hrvati BiH donose Deklaraciju o Domovinskom ratu i časnoj ulozi HercegBosne

Hrvati BiH donose Deklaraciju o Domovinskom ratu i časnoj ulozi HercegBosne

Foto:FaH

ŠESTO  zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji okuplja gotovo sve hrvatske stranke u BiH predvođene s dva HDZ-a, započelo je u subotu u Mostaru, a na njemu se očekuje donošenje deklaracije u kojoj se traži sazivanje nove međunarodne konferencije i federalizacija zemlje kako bi Hrvati postali jednakopravni u toj zemlji te njezino priključivanje NATO-u i EU-u.

Dva entiteta su prošlost

Više od 420 izabranih zastupnika Hrvata i dužnosnika izvršne vlasti okupilo se na saborskom zasjedanju na koje su pristigli i brojni predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo hrvatskog HDZ-a koje predvodi glavni tajnik te stranke Milijan Brkić, kao i predstavnici akademske zajednice, crkve i drugi uglednici.

Predsjednik HNS-a Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva izjavio je prije početka zasjedanja da će hrvatski predstavnici u vlasti zahtijevati preustroj BiH u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta.

"Mi predlažemo da to budu četiri cjeline, federalne jedinice s jasnim odredbama zaštite manje brojnih naroda u tim jedinicama. Želim jasno poručiti da se bez legitimnih hrvatskih predstavnika ne mogu voditi ustavne promjene koji bi zajedno sa srpskim i bošnjačkim predstavnicima dogovorili bolju BiH koja bi imala euroatlantsku budućnost", rekao je Čović.

Federalitzam štiti BiH

Po riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića deklaracijom Hrvati žele ojačati Bosnu i Hercegovinu i osigurati joj europsku budućnost.

"Mi tvrdimo da federalizam štiti BiH i odbacujemo sve stigme koje idu k podjeli ove zemlje", pojasnio je Ljubić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema prijedlogu Deklaracije koju je prethodno usvojilo i Predsjedništvo HNS-a ističe se kako je 20 godina nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu BiH 'neostvarena država' jer je njezin daytonski ustroj 'ozakonio nepravdu, nanesenu kroz ratna osvajanja i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata'.

Pojašnjava se da se Hrvatima na izborima nameću predstavnici od brojnijih naroda, preusmjeravaju financijska sredstva, negira pravo na raspolaganje prirodnim resursima, onemogućava zaštita nacionalnog i kulturnog identiteta.

Posebna izjava o HVO-u u Domovinskom ratu

Zbog toga se u deklaraciji poziva na sazivanje nove Međunarodne konferencije za BiH na kojoj bi se usvojio novi ustav zemlje koji bi 'kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda'.

HNS BiH i prijedlogu rezolucije ističe euroatlantski put Bosne i Hercegovine, uz ustavne promjene, 'najvažnijim strateškim prioritetom i doprinosom miru i stabilnosti'.

Na zasjedanju je predviđeno i usvajanje posebne izjave o Domovinskom ratu u kojoj se izražava protivljenje krivotvorenju istine o Domovinskom ratu, ulozi Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske zajednice HercegBosne.

Na Saboru HNS-a će se birati novi predsjednik i predsjedništvo ove institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara