Hrvati, Bugari, Rumunji, Poljaci i Ciprani još uvijek trebaju vize za SAD, EU komisija ne reagira

Hrvati, Bugari, Rumunji, Poljaci i Ciprani još uvijek trebaju vize za SAD, EU komisija ne reagira

Foto: FAH/EPA

EUROPSKA komisija je u srijedu objavila da će nastaviti raditi na viznom reciprocitetu sa Sjedinjenim Državama i Kanadom, ali još uvijek ne poduzima nikakve mjere zbog izostanka toga reciprociteta.

"Puni vizni reciprocitet za građane svih zemalja članica ostaje cilj Europske komisije i temeljno načelo naše vizne politike. U protekla tri mjeseca mi smo intenzivirali s Kanadom i Sjedinjenim Državama kako bismo došli do viznog reciprociteta. Međutim, unatoč konstruktivnom angažmanu, posebice kanadske vlade, državljani nekih država članica EU-a i dalje trebaju vize za ulazak u Sjedinjene Države i Kanadu", izjavio je povjerenik za unutarnje poslove, državljanstvo i migracije Dimitris Avramopoulos.

Europska komisija ne poštuje europsko pravo?

Komisija je u srijedu raspravljala o pitanju viza i usvojila dokument u kojem se opisuje sadašnje stanje u pregovorima oko ukidanja viza. Prema mehanizmu viznog reciprociteta koji su utvrdili Europski parlament i Vijeće, ako treća zemlja ne ukine vizni režim u roku od 24 mjeseca nakon obavijesti o izostanku reciprociteta, Komisija mora provjeriti stanje i predložiti privremeno uvođenje viza za građane dotičnih trećih zemalja za razdoblje od 12 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće i Parlament dali su Komisiji delegirane ovlasti da može predložiti privremeno uvođenje viza za građane onih zemalja s kojima ne postoji vizni reciprocitet. Kanada trenutačno primjenjuje vizni režim za državljane Bugarske i Rumunjske, a SAD za državljane Bugarske, Cipra, Hrvatske, Poljske i Rumunjske.

U službenom listu EU-a objavljen je 12. travnja 2014. izostanak reciprociteta, a  Komisija je 12. travnja ove godine odgodila donijeti bilo kakvu odluku nego je pozvala Europski parlament i Vijeće da hitno pokrenu raspravu i zauzmu stajalište o najprikladnijim daljnjim koracima na temelju procjene Komisije te da obavijeste Komisiju o svojim stajalištima najkasnije do 12. srpnja 2016.

Međutim, ni Vijeće ni Parlament nisu o tome do danas zauzeli stajalište. Odbor za građanske slobode Europskog parlamenta u lipnju je zatražio od Komisije da uvede vize za državljane Kanade i Sjedinjenih Država, ali stajalište Odbora nije ni došlo na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta. 

Komisija je u travnju ove godine u svojoj procjeni o mogućim posljedicama uvođenja viza za građane Sjedinjenih Država i Kanade istaknula da bi to imalo bitnog učinka na vanjskopolitičke odnose EU-a s tim dvjema zemljama i da bi najvjerojatnije imalo negativni ekonomski učinak za EU-u.

Budući da očito ne postoji volja za uvođenje viza, proizlazi da Europska komisija ne poštuje europsko pravo i ne koristi delegirane ovlasti koje su joj dali Vijeće i Parlament. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara