Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora potpisale Deklaraciju Međunarodne komisije za nestale osobe

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Ivo Josipović prisustvovao je svečanosti potpisivanja Deklaracije Međunarodne komisije za nestale osobe pod nazivom "Uloga države u rješavanju pitanja osoba nestalih uslijed oružanih sukoba i zloupotreba ljudskih prava", koja će se održati u Gradskoj vijećnici u Mostaru.

Cilj Međunarodne komisije za nestale osobe je uspostava suradnje između država na pronalaženju i identificiranju osoba nestalih tijekom ratnih sukoba ili uslijed kršenja ljudskih prava. Tom se Deklaracijom želi unaprijediti međunarodna suradnja u pronalaženju nestalih osoba i to jasnijim definiranjem uloge vlada u tom procesu.

Prvi potpisnici ove Deklaracije bili su upravo predsjednici iz zemalja jugoistočne Europe: predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

U spomen na 33 civilne žrtve ratnog zločina u Grabovici počinjenog 9. rujna 1993.g., Predsjednik Republike će, zajedno s ministrom branitelja Predragom Matićem i pukovnikom Ivanom Grujićem, položiti vijenac i zapaliti svijeće na mjestu stradanja u Grabovici.

Nakon toga će se predsjednik Josipović sastati s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem u Širokom Brijegu te posjetiti 15. Mediteran film festival dokumentarnog programa.

OESS zadovoljan potpisivanjem deklaracije o suradnji na traženju nestalih

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) čestitala je u petak predsjednicima Hrvatske, Crne Gore, Srbije i predsjedatelju Predsjedništva BiH na potpisivanju Deklaracije Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe.

Ivo Josipović, Filip Vujanović, Tomislav Nikolić i Bakir Izetbegović potpisali su ranije u Mostaru Deklaraciju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) kojom su se njihove države obvezale unaprijediti suradnju u pronalaženju nestalih osoba, kojih nakon ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek ima 12.000, a to, osim što je humanitarno pitanje, opterećuje i političke međudržavne odnose.

Predsjedatelj OESS-a švicarski ministar vanjskih poslova Didier Burkhalter rekao je kako je potpisivanje Deklaracije "hrabar i važan korak u poticanju procesa pomirenja na zapadnom Balkanu i utire put daljnjem poboljšanju odnosa među država i među građanima u regiji, uključivo, kao najvažnije, među pripadnicima mladog naraštaja", kaže se u priopćenju.

"Priznajući da su države prije svih odgovorne kada se radi o nestalim osobama, vlade mogu također pridonijeti jačanju razvoja demokratskih društava i odgovornosti pri vladanju", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjedatelj OESS-a rekao je kako podupire ovu regionalnu inicijativu te pozvao i druge države da učine slične korake.

Cilj Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe je uspostava suradnje između država na pronalaženju i identificiranju osoba nestalih tijekom ratnih sukoba ili uslijed kršenja ljudskih prava. Tom Deklaracijom želi se unaprijediti međunarodna suradnja u pronalaženju nestalih osoba i to jasnijim definiranjem uloge vlada u tom procesu.

Josipović: Važno osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH

 Predsjednik Ivo Josipović razgovarao je u petak u Širokome Brijegu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem s kojim je zajednički ocijenio da je vrlo važno osigurati jednakopravnost Hrvata u BiH.

"Mi smo zainteresirani da Hrvati budu konstitutivni narod ovdje u BiH. Važno nam je da bošnjačka zajednica dobro živi u Hrvatskoj i daje doprinos životu, kao što nam je važno da Hrvati ovdje zajedno s ostalima budu ravnopravni", rekao je Josipović u izjavi za novinare u Širokom Brijegu.

Naveo je da je BiH najvažniji susjed Hrvatskoj ocijenivši međusobne odnose prijateljskim.

"Ja volim reći da nam je BiH najvažniji susjed. Dijeli nas 1000 kilometara zajedničke granice. Toliko je ljudi koji žive s obje strane granice, a procjena je da je trećina stanovništva Hrvatske došla iz BiH. Isto tako BiH nam je jedan od najvažnijh trgovinskih partnera", dodao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je strateškim pitanjem za BiH položaj Hrvata u toj zemlji.

"Strateško pitanje je ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda i da vlast zauzmu oni kojima ona legitimno pripada. Moramo naći način da se hrvatski narod u BiH, koji je konstitutivan narod, izbori za ravnopravnost", rekao je Čović.

Josipović je razgovarao i s vodstvom Mediteran film festivala koji se održava u Širokom Brijegu te je u Čovićevoj pratnji posjetio dvoranu u kojoj se održavaju projekcije dokumentarnih filmova.

Hrvatski predsjednik danas je zajedno s predsjednicima iz BiH Bakirom Izetbegovićem, Srbije Tomislavom Nikolićem i Crne Gore Filipom Vujanovićem u Mostaru potpisao deklaraciju o traženju nestalih osoba u regiji, te je posjetio mjesto Grabovicu, sjeverno od Mostara gdje se poklonio hrvatskim žrtvama koje su ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH tijekom rata u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara