Hrvatska, BiH i Srbija razmjenjuju podatke o miniranom području pod vodom

Hrvatska, BiH i Srbija razmjenjuju podatke o miniranom području pod vodom

Foto: mineaction.org

CENTRI za razminiranje iz Hrvatske, BiH i Srbije danas su u Županji dogovorili pojačanu, svakodnevnu razmjenu informacija o stanju na minski sumnjivim područjima nakon poplava koje su pogodile ove tri susjedne države.

"I prije nego nas je zadesila ova katastrofa, razmjenili smo informacije o stanju na minsko-sumnjivim područjima. Elementarna nepogoda nema granica i mine ne poznaju granice", izjavio je ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec, nakon zajedničkog sastanka s čelnicima Centra za uklanjanje mina iz BiH te srbijanskog Centra za raminiranje.

Naglasio je kako je, sve dok se situacija na poplavljenim područjima ne smiri, dogovorena svakodnevna razmjena informacija između tri države. Najavio je i kako će se na područjima pogođenima poplavama, čim se za to stvore uvjeti, započeti s ponovnim obilježavanjem minski sumnjivih područja.

Jakopec je izvijestio i da je u županjskoj Posavini pod vodom oko 2,5 četvornih kilometara minsko-sumnjivog područja.

Ravnateljica Vladina Ureda za razminiranje Dijana Pleština istaknula je kako je trenutna situacija s poplavama ponovno pokazala koju opasnost i prepreku normalnom životu i djelovanju stanovništva i gospodarstva predstavljaju zaostale mine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apelirala je na građane da o minsko-eksplozivnim sredstva koja uoče na poplavljenim područjima i s kojih se povukla voda, dojave policiji i nadležnim službama.

Po riječima voditelja Regionalnog ureda Brčko bosanskohercegovačkog Centra za uklanjanje mina Esada Aletića, u poplavljenim područjima u BiH pod vodom se nalazi 30 milijuna četvornih metara minsko-sumnjivih površina. Najteža je situacija na području Orašja, Domaljevca, Šamca i Distrikta Brčko.

"Ova nesreća nas je ujedinila. Pokušavamo odgovoriti svim problemima, ali bit će jako teško. Posebnu opasnost predstavlju minsko-eksplozivne naprave i oružje koje mnogi naši građani drže u podrumima i kućama, a koji su sada poplavljeni", upozorio je Aletić.

Dodao je kako je na području Maglaja i Doboja, s kojih se voda povukla, već bilo tridesetak prijava pronalaska neekslodiranih ubojitih sredstava.

Direktor srbijanskog Centra za razminiranje Branislav Jovanović rekao je kako, iako u Srbiji nema minsko-sumnjivih površina, postoji velika opasnost od toga da minsko-eksplozivne naprave doplutaju rijekom Savom te ugroze stanovništvo uz tu rijeku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara