Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina opremale Islamsku državu oružjem i vojnom opremom?

Screenshot: YouTube

BIVŠI Istočni blok oružjem je opremao IS, piše World Tribune, prenio je bugarski Focus.

Diplomatski izvori prenose kako je IS naručivao rakete, minobacače, protutenkovsko naoružanje, tjelesnu zaštitu i komunikacijsku tehnologiju iz Europe, navodeći kako je sva oprema proizvedena u zemljama kao što su Bugarska, Hrvatska, Rumunjska i Ukrajina.

"IS se koristi američkim oružjem koje je zauzeto u Iraku, ali veći dio opreme potječe od zemalja bivšeg Istočnog bloka i naručen je prije više od godinu dana", prenosi diplomatski izvor za Middle East Newsline, koji također ističe kako NATO potpomaže dotok oružja IS-u iz Europe, a pod krinkom humanitarnog djelovanja u Siriji.

"Zapadne sigurnosne službe su odgovorne za odabir pouzdanih dobavljača oružja iz zemalja zapadne i istočne Europe koji služe i za novčane transfere", izjavio je diplomatski izvor.

Izvor je ruskim RIA-Novostima rekao kako je IS počeo naručivati oružje i vojnu opremu početkom 2013., navodeći kako je Hrvatska dostavljala oklopna vozila za prijevoz osoblja i raketobacače, Rumunjska prodavala tenkove, Ukrajina protupješadijska vojna vozila, a Bugarska municiju.

"Transakcije su počele početkom 2013. godine, i to putem firmi koje su stvorene isključivo za izvršavanje malog broja ugovora, a ugovori su falsificirali nazive konačnih kupaca oružja i opreme", prenose RIA Novosti.

Uz to, izvor navodi i kako su Turska i zemlje bivše Jugoslavije odigrale ključnu ulogu u opremanju snaga IS-a, navodeći kako je IS za svoje djelovanje u Siriji i Iraku novačio borce u Bosni, Bugarskoj te na Kosovu.

Kosovo je 11. lipnja uhitilo četrdesetak ljudi osumnjičenih za suradnju sa IS-om, a kosovska policija objavila je da je zaplijenila municiju i eksplozive u operacijama diljem zemlje. Neki izvori navode kako se sumnjalo na to da se barem 200 kosovskih muslimana pridružilo IS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara