Hrvatska i Slovenija potpisale dogovor koji će ubrzati prelazak preko granice

Hrvatska i Slovenija potpisale dogovor koji će ubrzati prelazak preko granice

Foto: Hina

DOK EUROPSKA unija zbog prijetnje terorizma priprema stroži nadzor putovnica pri ulasku u schengenski prostor, Hrvatska koja čeka na ulazak u tu zonu i susjedna Slovenija koja je njegova članica, potpisale se danas dopunjeni dogovor o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole, koji bi trebao na sedam novih mjesta omogućiti brži prelazak preko granice.

Dogovor o dopuni Dogovora između hrvatske i slovenske vlade o uvođenju zajedničkih službenih mjesta za obavljanje granične kontrole potpisali su u petak u Samoboru potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministrica unutarnjih poslova Republike Slovenije Vesna Györkös Žnidar, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Upravo na uspješnom projektu vanjske kontrole, koji je uspješno realiziran na više od 30 graničnih prijelaza, današnje potpisivanje dogovora, u kojemu se radi na još osam prijelaza, sigurno će doprinijeti kvalitetnijem protoku putnika na graničnim prijelazima između Hrvatske i prijateljske Slovenije, rekao je ministar Ostojić.

Nakon napada potreba za jačom kontrolom na granicama

Ministrica Györkös Žnidar dodala je kako je današnji dogovor utvrdio ulogu dviju država u graničnoj suradnji, kao i protokol, bilateralne sporazume i ostale teme koje se tiču graničnih migracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje ministara složilo se kako je nužno postrožiti kontrolu na graničnim prijelazima u Europsku uniju s obzirom na opasnost od terorizma, a sukladno tome, obje će države slijediti politiku EU-a po pitanjima kontrole unutarnjih granica Schengenskog prostora.

Ostojić i njegova slovenska kolegica susreli su se na graničnom prijelazu Obrežje – Bregana, gdje su se upoznali s radom hrvatske i slovenske granične policije, a cilj njihova dogovora je je daljnji nastavak kvalitetne suradnje.

U sklopu mjera za borbu protiv terorizma koje priprema Eurupska unija nalazi se i prijedlog sustavne kontrole putovnica pri ulasku u schengenski prostor i za državljane EU-a, što do sada nije bio slučaj, te stroži nadzor vanjskih granica EU-a, doznaje se iz izvora EU-a koji su željeli ostati neimenovani.

Hrvatska može aplicirati za ulazak u Schengen dvije godine nakon što je ušla u Europsku uniju. Premijer Zoran Milanović najavio je ranije da da će Hrvatska 1. srpnja 2015. formalno aplicirati za članstvo u scehengenskoj zoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara