Hrvatska i Slovenija suglasne da se ne slažu oko problema Ljubljanske banke

Hrvatska i Slovenija suglasne da se ne slažu oko problema Ljubljanske banke

Foto: Hina

HRVATSKA i Slovenija u srijedu su u Zagrebu ponovno zaključile da se ne slažu oko interpretacije instituta "zastoja" u provedbi memoranduma dviju zemalja u vezi Ljubljanske banke, a uz izraženu hrvatsku spremnost da se ide i na arbitražu u vezi s tim pitanjem, najavile su i nastavak razgovora o toj temi.

Memorandumom iz ožujka definirane su četiri stvari: da će se pitanje prenesene devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci riješiti u sklopu ugovora o sukcesiji, da će se u postupcima pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske banke zatražiti zastoj, da neće biti novih tužbi i da će slovenski parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

"Naše glavne razlike su u točci 2, u razumijevanju instituta zastoja i uloge jedne i druge strane u institutu zastoja, osiguravanju zastoja i interpretaciji toga instituta", rekla je novinarima hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem.

Hrvatska je strana spremna i za arbitražu u vezi s tim pitanjem. "Otvoreni smo i za mogućnost arbitraže", rekla je Pusić i objasnila da u rješavanju pitanja u okviru sukcesije sve sljednice odlučuju konsenzusom, a u arbitraži se strane obvezuju poštovati odluku arbitra.

Slovenska strana zastoj interpretira kao prekid postupka i rješavanje pitanja u sklopu sukcesije, a hrvatska kao privremeni zastoj od maksimalno dvije godine.

Pusić je nedavno izjavila da je u pregovorima uoči potpisivanja memoranduma slovenska strana bila upoznata sa svim zakonskim odredbama koje se tiču toga pitanja, a ministar Erjavec u srijedu je rekao kako se za njegova sudjelovanja u pregovorima nije spominjala mogućnost zamrzavanja postupka na dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne riješi li se se stvar u te dvije godine, strahuje Slovenija, hrvatski bi sudovi mogli nastaviti postupke, rekao je Erjavec. "Ako se o tome i razgovaralo, bilo bi dobro da se to i napisalo u memorandumu", rekao je Erjavec.

Mediji: Slovenija nezadovoljna sastankom Pusić-Erjavec

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec nezadovoljan je rezultatima sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić s kojom je u srijedu razgovarao o razlikama u pogledima na memorandum o Ljubljanskoj banci iz Mokrica, objavili su vodeći slovenski mediji.

Pozivajući se na neslužbene izvore, Slovenska televizija javila je da je Erjavec nakon sastanka u Zagrebu odmah otputovao u Ljubljanu, bojkotirajući tako dogovorenu večeru s hrvatskom ministricom, da slovensko veleposlanstvo u Zagrebu ubuduće neće pratiti sudske postupke koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima, te da je zbog razlika u pogledima ubuduće teško očekivati bilateralne sastanke o toj temi na razini ministara vanjskih poslova.

Pusić je na sastanku odbacila Erjavčev zahtjev da Hrvatska memorandum iz Mokrica prizna kao međunardni ugovor koji je iznad hrvatskih zakona i objavi ga u službenim novinama. Hrvatska je umjesto toga izrazila otvorenost da se spor oko stare devizne štednje hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci rješava i drugim sredstvima, na primjer arbitražom, što nije predviđeno memorandumom iz Mokrica, objavila je Slovenska televizija.

Zastoj sudskih postupaka protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima koji se spominje u memorandumu iz Mokrica što su ga potpisali predsjednici vlada slovenska strana interpretira kao prekid postupka i rješavanje pitanja u sklopu sukcesije, a hrvatska kao privremeni zastoj od maksimalno dvije godine, vezan na hrvatski zakon o parničnom postupku.

Pusić je nedavno izjavila da je u pregovorima uoči potpisivanja memoranduma slovenska strana bila upoznata sa svim zakonskim odredbama koje se tiču toga pitanja, a Erjavec je u srijedu rekao kako se za njegova sudjelovanja u pregovorima nije spominjala mogućnost zamrzavanja postupka na dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara