"Hrvatska je oko Palestine ostala suzdržana jer smo patili od kompleksa naše prošlosti, iako smo koketiranjem s NDHazijom učinili da imamo više obzira"

"Hrvatska je oko Palestine ostala suzdržana jer smo patili od kompleksa naše prošlosti, iako smo  koketiranjem s NDHazijom učinili da imamo više obzira"

Foto: AFP

HRVATSKA nije poduprla Palestinu u borbi za međunarodno priznanje i status države promatrača u Ujedinjenim narodima. Hrvatska je bila među 41 zemljom koja je po pitanju ove povijesne odluke ostala suzdržana.

Podsjetimo, 138 predstavnika Generalne skupštine UN-a glasalo je za, devet protiv, a 41 zemlja, među kojima je i Hrvatska, odlučila je ostati neutralna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok analitičari smatraju da je Hrvatska poput većine zemalja članica EU podržati Palestinu i izraziti svoj stav, posebice kao zemlja koja je i sama prije dva desetljeća, u vrijeme rata, tražila međunarodno priznanje, povjesničari imaju svoje tumačenje.

Dr. sc. Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu kazao je za sinoćnji Dnevnik 3 HTV-a: "Mislim da smo pomalo patili od jednog kompleksa naše prošlosti, kojeg nismo morali imati. Doduše, posljednjih 20 godina smo sa koketiranjem sa NDHazijom doista učinili možda da imamo neke obzire više nego što smo ih možda morali imati, koje, kao što smo vidjeli Austrija u ovom slučaju čak nije imala".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara