Hrvatska konzultirala pravnike zbog rafinerije u Bosanskom Brodu koja i dalje zagađuje zrak!

Ilustracija: HR Foto

"RJEŠAVANJE problema onečišćenja u Slavonskom Brodu je broj jedan na listi prioriteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode", naglasio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je nezadovoljan brzinom rješavanja tog problema s druge strane. Tim povodom Zmajlović je poslao požurnicu ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću da intenzivira aktivnosti na tom polju.

Zmajlović je rekao da je Hrvatska pokrenula pravne konzultacije sa stručnjacima međunarodnog prava kako bi vidjeli koji nam pravni instrumenti stoje na raspolaganju. "Rafinerija u Bosanskom Brodu se mora modernizirati do 2015. Intenzivno ćemo pratiti dinamiku modernizacije te u skladu s tim odlučiti hoćemo li, uz diplomatske, povući i one pravne korake", poručio je Zmajlović.

Ministar zaštite okoliša i prirode je rekao da će u rješavanju ovog problema susjedima pomoći primjerom sisačke rafinerije gdje je, kaže, problem stavljen pod kontrolu. Inače, analiza kvalitete zraka u Slavonskom Brodu pokazala je da koncentracija sumpordioksida učestalo prelazi dopuštenu graničnu vrijednost što se veže uz rad rafinerije u Bosanskom Brodu.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode predstavilo je analizu kvalitete zraka u Slavonskom Brodu za 2012. godinu. Iako su, primjerice, koncentracije sumporovog i dušikovog dioksida ispod dopuštenih graničnih vrijednosti, koncentracija sumporovodika učestalo prelazi dopuštenu satnu graničnu vrijednost što se veže uz rad rafinerije u Bosanskom Brodu.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Goran Heffer najavio je kako bi uskoro trebali dobiti informaciju o postavljanju mjerne postaje u sklopu rafinerije u  Bosanskom Brodu, a u prvom kvartala ove godine bi se trebao održati novi sastanak radne skupine za rješavanje ovog problema na kojem bi se trebali susresti predstavnici Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Brođani gube strpljenje

Brođani međutim imaju sve manje strpljena, poručio je Dalibor Vašarević iz Facebook inicijative 'Kada ako ne sada". Premda bi i predstavnici građana ubuduće trebali biti uključeni u rad radne skupine, Vašarević sve manje vjeruje u diplomatsko rješenje.

"Mislim da neće biti drugog rješenja, da će se morati potražiti pomoć institucija van Hrvatske. Ići ćemo prema svim mogućim sudovima i tražit ćemo svoja prava. Pravo koje imamo svi - na čisti zrak", ističe Vašarević.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara