Hrvatska peta članica upravnog odbora inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast

Foto: Hina

HRVATSKA je izabrana za članicu upravnog odbora multilateralne inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast, priopćio je u srijedu ured predsjednika hrvatske vlade.

Ured u priopćenju podsjeća da je tijekom kolovoza održano glasovanje 58 država članica, kojim je Hrvatska izabrana u upravni odbor Partnerstva za otvorenu vlast i to prvenstveno na temelju rezultata u provedbi inicijative u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je glasovanjem država članica prikupila 331 bod te je tako izabrana za petu članicu upravnog odbora, iza SAD-a, Velike Britanije, Brazila i Francuske. Dvogodišnji mandat i prvo upravljanje partnerstvom Hrvatska preuzima 1. listopada, nakon završnog sastanka koji će se održati krajem rujna u New Yorku.

Partnerstvo za otvorenu vlast je multilateralna inicijativa, čiji je cilj osigurati konkretan napredak na području transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti, uključivanja i osnaživanja građana i civilnoga društva, borbe protiv korupcije te korištenja novih tehnologija za poboljšanje kvalitete usluga javne uprave. Inicijativa je predstavljena u Washingtonu 2011. godine, a vodi ju upravni odbor čiji su članovi predstavnici vlada i građanskih udruga.

Hrvatska vlada u priopćenju tvrdi da je "odlučna i dalje nastaviti s provedbom inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u Hrvatskoj", imajući u vidu koristi otvorene vlasti za građane, poglavito unaprjeđenjem javnih usluga i većom pristupačnošću državne uprave. U tom smislu krajem 2013. započela je izrada novog akcijskog plana za provedbu inicijative Partnerstvo za otvorenu vlast u razdoblju 2014.-2016., pri čemu su uzeta u obzir dosadašnja iskustva.

Vlada je 10. srpnja usvojila taj akcijski plan, kojim je predviđena provedba 16 mjera i 46 provedbenih aktivnosti koje će do 2016. provesti 20 državnih tijela u četiri ključna područja: poboljšanje zakonskog okvira za ostvarivanje prava na pristup informacijama, proaktivna objava informacija i otvaranje podataka, transparentnost rada javne uprave, s naglaskom na fiskalnu transparentnost i sudjelovanje javnosti u oblikovanju i provedbi javnih politika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara