Hrvatska prodala BiH niskopodni vlak, a sada mu HŽ u sezoni zabranio vožnju od Sarajeva do Ploča

Hrvatska prodala BiH niskopodni vlak, a sada mu HŽ u sezoni zabranio vožnju od Sarajeva do Ploča

Ilustracija: koncar-kev.hr

HRVATSKE ŽELJEZNICE nisu dozvolile da novi niskopodni vlak, koji su Željeznice FBiH kupile od Končara, u vrijeme turističke sezone vozi na relaciji Sarajevo - Ploče - Sarajevo.

Klix piše da su im iz Željeznica BiH kazali da HŽ i nakon dva dana pregovora stoji iza svoje prvotne odluke da Željeznice Federacije BiH moraju pokriti "izuzetno visoke troškove" da bi niskopodni vlak prometovao na ovoj relaciji, što su ocijenili kao "apsolutno neprihvatljivo".

"HŽ je ponovno rekla 'ne', ali na drugi način"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakvim stavom Uprave HŽ Putnički prijevoz ponovno je rekla 'ne', ali na drugi način", izvijestili su iz Željeznica Federacije BiH te su dodali da će taj vlak od 2. srpnja voziti na liniji Zenica - Sarajevo - Mostar, a u dogledno vrijeme će krenuti i prema Banjoj Luci. Ideju o vožnji toga vlaka prema Pločama u turističkoj sezoni podržalo je bilo i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, no HŽ je jasno reklo "ne".

Prvi niskopodni vlak zagrebačkog Končara u promet su Željeznice Federacije BiH stavile u promet prije desetak dana. Vlak je kapaciteta 186 putnika, a može postići brzinu od 160 kilometara na sat, a prvu vožnju je "odradio" od Sarajeva prema Mostaru. Iako je vlak isporučen u BiH još 2009. godine, nije mogao voziti dok nisu stvoreni svi tehnički uvjeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara