Hrvatska stranka umirovljenika o zabrani pljenidbe cijele plaće i mirovine: Ovo će riješiti problem mnogih koji su dovedeni na rub gladi!

Hrvatska stranka umirovljenika o zabrani pljenidbe cijele plaće i mirovine: Ovo će riješiti problem mnogih koji su dovedeni na rub gladi!

Foto: Arhiva

HRVATSKA stranka umirovljenika pozdravlja novi pravilnik Ministarstva financija prema kojem se više u slučaju duga i ovrha neće moći plijeniti cijele mirovine. Priopćenje HSU kojeg potpisuje šef stranke Silvano Hrelja prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska stranka umirovljenika pozdravlja donošenje Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima Ministarstva financija kojim su u jednakopravan položaj dovedeni umirovljenici kojima su se, unatoč novom Zakonu koji to zabranjuje, plijenile cijele ili gotovo cijele mirovine.

Riječ je o više od 14 tisuća korisnika mirovina kojima se obustavljalo ukupno 31.165.954,23 kuna mjesečno ili prosječno 2.200 kuna po korisniku mirovina što je iznos koji je nešto veći od prosječne mirovine u Hrvatskoj! Ovim Pravilnikom ispravljena je nepravda na koju je Hrvatska stranka umirovljenika upozoravala te su se isplatili napori da se za egzistencijalno najugroženije građane pronađe rješenje da lakše podmiruju svoje obveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, pri usvajanju novog Ovršnog zakona došlo je do svojevrsnog previda jer se građanima koji su dali isprave o suglasnosti zaplijene plaće prije lipnja 2008. godine i dalje mogao plijeniti iznos veći od 1/3 mjesečnih primanja što je ovim Pravilnikom ispravljeno te se sada ovrha može provesti isključivo do 1/3 plaće ili mirovine bez obzira na prethodno dane isprave o suglasnosti zaplijene cijele plaće odnosno mirovine.

Očekujemo da će Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje žurno primijeniti odredbe ovog Pravilnika čime će se riješiti problem brojnih umirovljenika koji su neprimjenom novog Zakona, ne svojom krivnjom, dovedeni na rub gladi. Također, smatramo da primjena ovog Pravilnika neće štetiti bankama jer one mogu reprogramirati kredite čime će njihova potraživanja biti naplaćena, ali na građanima prihvatljiviji način.

Hrvatska stranka umirovljenika će i dalje na konkretnim primjerima raditi na ispravljanju nepravdi kako bi svi građani bili jednaki pred Ustavom i zakonima u Republici Hrvatskoj".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara